La transformació de la plaça de Sant Ignasi i el seu entorn urbà començarà el mes vinent, les obres duraran dos anys i suposaran una inversió de 3,6 milions d'euros, gairebé un milió més del previst inicialment. Aquest no és l'únic canvi del projecte de reurbanització d'aquesta zona que ja va començar amb l'enderroc de la Sala Ciutat.

Tampoc no hi haurà les reivindicades escales o rampes mecàniques a la Baixada dels Drets com ha reclamat els últims anys l'Associació de Veïns de les Escodines, sinó que la connexió amb el Barri Antic i el Vic-Remei es farà amb dos ascensors. És més econòmic i soluciona l'accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda, ha defensat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, a la presentació del projecte.

Els diners surten de tres bandes. Per una part els 2,5 milions del conveni signat amb Criteria CaixaHolding, que havia de construir un pavelló esportiu a l'interior de Fàbrica Nova que finalment no es durà a terme i es compensarà amb aquesta inversió. Per altra part la Generalitat aportarà mig milió d'euros a través dels departaments d'Empresa i Ocupació, i Cultura, i la resta són de recursos propis de l'Ajuntament.

Les obres es duran a terme en diferents fases. Les més immediates començaran el mes vinent, el juliol, i se centraran a l'actual edifici del Museu de Manresa, l'antic Col·legi de Sant Ignasi. Segons Aloy, "s'ha de racionalitzar el seu funcionament tenint en compte que és un edifici on hi conviuen diverses activitats com el Museu, l'arxiu i el futur centre de pelegrins" del camí ignasià.

La primera fase de les obres es concentraran a l'ala sud de l'edifici per habilitar l'espai d'acollida del punt d'arribada del camí ignasià, ampliar els espais expositius de la primera planta del museu i fer nous accessos. La segona fase de les obres començaran també aquest estiu i han d'estar fetes a finals de novembre. En aquest cas es restaurarà el claustre per convertir-lo en una plaça pública des d'on es podrà accedir als diferents espais de l'edifici. Finalment la tercera fase, que es deixa ja per al 2017, consistirà en dignificar la façana que ha quedat al descobert després de l'enderroc de la Sala Ciutat. Aquí hi haurà el nou vestíbul d'accés al Museu Comarcal amb uns nous accessos. En global, el pressupost d'aquest obra és d'1,3 milions d'euros.

La remodelació de l'espai urbà per dignificar tot l'entorn de la plaça Sant Ignasi es deixa pel 2017 i el 2018, amb una inversió de 2,3 milions. En aquest punt es contempla la remodelació de la Baixada dels Drets, on finalment no hi haurà ni escales ni rampes mecàniques per superar el desnivell del carrer tal i com ha reclamat els darrers anys l'Associació de Veïns de les Escodines.

Segons Aloy, les propostes que hi havia damunt la taula eren les escales, una rampa, la combinació de rampa i ascensor o ascensors ubicats al llarg de la Via de Sant Ignasi. Ni les escales ni la rampa mecànica no resolien de forma satisfactòria la mobilitat, sobretot per a persones que van amb cadira de rodes, cotxets o gent gran, en opinió d'Aloy, per la qual cosa s'ha buscat l'alternativa dels ascensors. Anirà acompanyada de la reurbanització de la Baixada dels Drets, on hi faran una plataforma amb un pendent continu per rebaixar el desnivell i s'eliminaran tots els graons que hi ha actualment. També els que donen als habitatges.

Els ascensors serviran "per millora la connectivitat entre les Escodines, Barri Antic i Vic-Remei, que històricament ha sigut complexe a causa del torrent de Sant Ignasi", assegura Aloy. Un s'ubicarà al carrer Remei de Baix, on actualment es fa la nova residència de la Fundació Sociosanitària de Manresa. Connectarà amb el carrer Remei de Dalt. L'altra s'instal·larà al carrer de Santa Llúcia, en un edifici de propietat municipal, i que permetrà plantar-se directament a la plaça Major. D'aquesta forma també se salva l'obstacle de la Baixada del Pòpul i es garanteix un circuit directe entre les Escodines i la plaça de l'Ajuntament a través de la passera sobre la Via de Sant Ignasi, destaca Aloy. El primer ascensor el finançarà la Fundació Sociosanitària i es posarà en marxa quan hagin acabat les obres d'ampliació de la residència. El de Santa Llúcia tindrà un cost de 125.000 euros, i és previst que es posi en marxa abans no comencin les obres a la Baixada dels Drets.

A més a més de la reurbanització de la Baixada dels Drets, el projecte d'obres contempla convertir en una plaça l'espai que ocupava la Sala Ciutat, reurbanitzar la Via de Sant Ignasi, entre la plaça i les piscines, amb l'ampliació de les voreres, i millorar el carrer Vidal i Barraquer. Tot plegat suposarà una transformació important de tot aquest sector de la ciutat, segons Aloy.

L'alcalde de Manresa assegura que es tracta de l'obra amb més dotació pressupostària que hi haurà aquest mandat. «Suma 3,6 milions, i no n'hi ha prevista cap altre d'aquesta envergadura». Afirma que l'objectiu és millorar l'espai urbà de tot aquest entorn, resoldre la connectivitat a banda i banda de la Via de Sant Ignasi i potenciar "el centre històric, un compromís ineludible i prioritari per crear un nou pol d'atracció a la ciutat". Opina que quan es posi en marxa l'espai de recepció del pelegrins del camí de Sant Ignasi, aquest serà el primer punt de la ciutat que visitarà molta gent.

Coincidint amb la presentació del projecte, aquest dimecres l'Associació de Veïns de les Escodines ha lliurat a l'Ajuntament 1.385 signatures que han recollit els darrers tres mesos demanant que es millori la connexió del barri amb la resta de la ciutat a través d'un element mecànic a la Baixada dels Drets. Per a l'entitat veïnal, la millor opció seria una rampa, i no pas els ascensors que ha projectat l'Ajuntament.

"El que demanem és que s'ens escolti", ha assegurat la presidenta de l'AVV, Carme Carrió. Opina que "tenim por que només per una qüestió econòmica es torni a fer un nyap i que d'aquí a 10 anys haguem de tornar a parlar de la reivindicació de la Baixada dels Drets". Segons el seu parer, els criteris economicistes potser donen un bon resultat a curt termini, "però a llarg o a mitjà termini poden resultar més cars".