Segueix-nos a les xarxes socials:

Manresa no registrava una temperatura tan elevada al setembre des de feia 50 anys

La més alta de què es té constància en un setembre a la capital del Bages és del 1966, en què el termòmetre es va enfilar fins als 39 graus

Manresa no registrava una temperatura tan elevada al setembre des de feia 50 anysMarta Pich

Feia mig segle que a Manresa el termòmetre no marcava valors tant elevats com ara en un mes de setembre. Fa una setmana que les màximes no baixen dels 30 graus, i diumenge es van enfilar fins als 38, que és la xifra més alta registrada en aquesta època de l´any a la capital del Bages des del setembre del 1966, en què es van assolir els 39 graus.

Són fonts de l´Agència Estatal de Meteorologia, que disposa de dades des del 1930, tot i que no es tenen sèries completes fins el 1985, en què les recopil·la a través del Camp d´Aprenentatge del Bages (a la Culla). Tanmateix, i tenint en compte les dades disponibles, abans del 1966 tampoc no s´havien assolit màximes tant elevades com la de diumenge, i tan sols es va igualar l´any 1936.

El 10 de juliol passat el termòmetre es va enfilar a Manresa fins als 38,5 graus, i el dia 20 també es va arribar als 38, com diumenge, però el que és excepcional és trobar valors com aquest a les portes de la tardor. I és que la temperatura màxima mitjana en un mes de setembre a Manresa des del 1985 (moment a partir del qual es disposa de les sèries completes) és de 31,9 graus, però l´onada de calor ha fet que enguany aquesta xifra s´elevi als 35 graus en els 5 dies que portem de mes. Les mínimes també són excepcionalment altes, amb valors que se situen al voltant dels 20 graus o fins i tot més algunes nits. Tot plegat també ha fet augmentar anormalment la temperatura mitjana, que en un mes de setembre a la capital del Bages és de 20,4 graus, i enguany, ara pr ara frega els 27.

Molta calor a Bages i Anoia

L´onada de calor d´aquest setembre ha estat molt generalitzada, fins al punt que deixat rècords de temperatures a gairebé la meitat dels observatoris que tenen més de deu anys de registres, i bages i Anoia han estat unes de les comarques amb les xifres més elevades.

Els termòmetres es van començar a enfilar dimecres passat, amb un increment progressiu que diumenge va arribar al seu màxim en la majoria de poblacions. Artés (amb 39,3 graus) i Olesa (amb 39,2) van tenir diumenge uns dels registres més elevats de Catalunya, mentre que poblacions com El Pont de Vilomara, Els Hostalets de Pierola, Òdena o Castellnou de Bages, van passar dels 38.

En tots aqudsts observatoris ahir els termòmetres van quedar més frenats, i en canvi, a la majoria de poblacions més properes al Pirineu va fer més calor ahir que no pas diumenge: a la seu, ahir es van superar els 35 graus, i a guils i Puigcerdà es va passar dels 30, i en canvi, diumenge no s´hi va arribar.

Les prediccions apunten que l´onada de calor afluixa, i tot i que en continuarà fent, es notarà una davallada tant en les màximes com en les mínimes. De moment, no plourà.

Prem per veure més contingut per a tu