Segueix-nos a les xarxes socials:

Oncologia d'Althaia donarà 200 altes a llargs supervivents que seran atesos a primària

L'Hospital de Sant Joan de Déu i les àrees bàsiques de Salut de les comarques centrals es coordinen per atendre pacients que han superat un càncer

Oncologia d'Althaia donarà 200 altes a llargs supervivents que seran atesos a primàriaALTHAIA

El Servei d'Oncologia de la Fundació Althaia de Manresa té previst donar 200 altes aquest any de persones que un cop deslliurades de la malaltia seran ateses a primària per fer-ne el seguiment. És el doble que l'any passat. Aquest fet és possible gràcies a un programa pioner en el tractament a primària de llargs supervivents de càncer que porten a terme conjuntament l'esmentat el Servei d'Oncologia d'Althaia i les àrees bàsiques de salut de de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. Aquestes últimes gestionades per l'Institut Català de la Salut, el Centre Sanitari de Solsonès i la mateixa Fundació Althaia.

L'objectiu final del programa és normalitzar l'atenció de la persona que ha superat un càncer i integrar-la en el seguiment de l'atenció primària, igual que es fa amb altres patologies.

Especialistes en oncologia i metges i infermeres d'atenció primària de les tres comarques formen el Grup de Llarg Supervivent. De forma conjunta han elaborat guies de seguiment i protocols assistencials per identificar els problemes específics de salut que poden tenir aquests pacients i poder-los donar una atenció idònia. Es tenen en compte aspectes com la detecció precoç de possibles segones neoplàsies, seguiment de també possibles efectes tardans i seqüeles, seguiment específic adequat a cada tipus de tumor, i promoció i educació de la salut.

Amb aquest programa s'eviten desplaçaments als pacients per visitar especialistes i també duplicitats. Aquest treball conjunt es va iniciar fa més de 10 anys. Durant tot aquest temps s'han adaptat les guies actuals, s'han organitzat jornades de treball conjuntes i s'ha avançat en la coordinació.

En el sector sanitari s'entén per llarg supervivent el pacient que està lliure de la malaltia oncològica, que ja no rep tractament, ja sigui quimioteràpia o radioteràpia, i que fa més de 5 anys que va ser diagnosticat. Tot i així se n'ha de fer seguiment. En aquests casos l'oncòleg dóna pas als professionals de primària, que ho fa tenint en compte el pla definit pel Grup de Llarg Supervivent.

Prem per veure més contingut per a tu