Una cinquantena de persones han participat en el programa Pacient Expert que la Fundació Althaia porta a terme des de l'any 2012 a les Àrees Bàsiques de Salut de primària de les Bases de Manresa i Barri Antic. Aquesta tardor s'ha iniciat una nova edició davant la bona acollida que ha tingut fins ara, la satisfacció dels pacients i els resultats obtinguts.

En aquest cas concret hi prenen part un grup de persones que reben tractament amb anticoagulants orals. Es troben setmanalment, amb una mitjana de 10 persones per grup, per rebre informació i assessorament de com tenir cura de la seva salut. Les sessions les porta l'anomenat pacient expert, una persona que té la malaltia crònica, igual que la resta del grup, i que per tant coneix perfectament la situació. Les sessions també tenen el suport de professionals sanitaris.

Un pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se'n i tenir autocura, que sap identificar els símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats que l'ajudin a gestionar l'impacte físic, emocional i social de la patologia, i així millorar la seva qualitat de vida.

La seva experiència es pot transmetre a altres persones que tenen la malaltia i d'aquesta manera poden intercanviar coneixements i promoure canvis d'hàbits que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia.

El pacient expert es tria entre un grup de persones afectades per una malaltia crònica. Fa aquesta tasca de manera voluntària i es valoren les seves capacitats d'empatia, interès per ajudar, motivació i habilitats comunicatives. Aquesta valoració es fa a través d'una entrevista i un qüestionari dissenyats per valorar perfils personals, coneixements sobre la malaltia i habilitats en el seu maneig. També hi ha un període de formació a càrrec de professionals sanitaris d'atenció primària.

El Programa Pacient Export Catalunya és un dels projectes estratègics del Pla de Salut de Catalunya del departament de Salut de la Generalitat. Està basat en experiències desenvolupades en altres països com Gran Bretanya, que han generat evidència científica sobre els seus efectes positius. Canvia el concepte d'atenció sanitària molt depenent del professional en un de més autònom.