Manresa té 117 carrers en mal estat i, d'aquests, n'hi ha 24 que necessiten una actuació prioritària. Així ho conclou una auditoria sobre l'estat dels carrers encarregada per l'Ajuntament per tal d'avaluar la situació de la via pública.

L'estudi calcula que calen més de 15 MEUR per reparar tots els vials que es troben en mal estat. De moment, l'Ajuntament ha anunciat que aquest 2017 destinarà 1 MEUR en un "pla de xoc" per arranjar alguns dels vials més urgents.

Consulta la relació dels carrers que seran arranjats en el següent enllaç.

L'alcalde, Valentí Junyent, ha subratllat que es tracta d'una xifra "molt important", ja que representa la meitat del què s'ha invertit en espai urbà durant els últims deu anys a la ciutat. Ara per ara, l'Ajuntament està acabant de definir quines actuacions es duran a terme, però Junyent ha avançat que l'Avinguda de les Bases serà un dels vials prioritaris "pel seu mal estat i per l'important volum de trànsit que hi circula".

Junyent ha remarcat també la “gran significació” que representa dur a terme aquesta inversió, que gairebé dobla la de l’any 2006, l’únic dels últims deu en què s’havia superat el mig milió d’inversió. En conjunt, els diners que s’hi invertiran el 2017 “representen aproximadament la meitat del total de la inversió feta els darrers deu anys, des del 2007”, en paraules de l’alcalde.

Ell mateix ha remarcat que la previsió de despesa va condicionada lògicament a l’aprovació del pressupost municipal, que passarà pel Ple Municipal el mes de desembre, i ha recordat que no tots els diners sortiran del pressupost ordinari de l’Ajuntament, sinó que cal comptar amb les aportacions de la Diputació de Barcelona, a través del Pla xarxa, i la Generalitat, a través del PUOSC.

L’alcalde assegura que “som conscients que hi ha moltes zones de la ciutat amb un elevat nivell de degradació, i sabem que fins ara no s’ha pogut atendre aquesta necessitat correctament. Coneixem la preocupació de la ciutadania, i per aquest motiu en aquest moment creiem que és significatiu afrontar aquesta qüestió, inclosa al pacte de govern, i dedicar-hi recursos. Ens agradaria que aquest pla de xoc tingués continuïtat els propers anys, tot i que en aquest moment no podem concretar-ho”.

Les calçades, voreres i altres elements de l’espai públic concrets que es reformaran es determinaran properament, seguint diversos criteris, tal com ha explicat el regidor de Qualitat Urbana i Serveis Jordi Serracanta: garantir la seguretat vial i de les persones, en funció del seu estat de degradació i també tenint en compte si formen part o no de la xarxa bàsica de carrers (volum de trànsit, etc). També es realitzarà una distribució de les tasques per districtes, de manera que es facin millores a tots els sectors de la ciutat. Serracanta també ha explicat que caldrà estudiar en quin moment concret es fa cada actuació, per tal d’afectar com menys millor el dia a dia de la ciutat.

Serracanta també ha recordat que els darrers mesos ja s’han fet actuacions de reforma en alguns carrers, d’acord amb algunes actuacions urgents que ja marcava l’auditoria, amb una inversió de 103.000 euros, que ha inclòs l’arranjament de carrers com el Xiprer, Bonsuccés, plaça Remei, Bisbe Comas, Muralla Sant Francesc (cruïlla amb Passeig del Riu) o alguns paviments del Centre Històric.