L'Església, per mitjà d'un comunicat de la Santa Seu, ha condemnat el fundador de l'Institut del Verb Encarnat (IVE), Carlos Miguel Buela, donant per certes les acusacions que fa temps que pesaven sobre ell, segons les quals va abusar sexualment de seminaristes. L'IVE és present a la parròquia de Santa Maria de Valldaura des de l'any 2007. L'hi va posar el bisbe de Vic, Romà Casanova, per suplir els frares menors caputxins quan en van marxar.

Quan es va saber que el bisbat havia decidit portar l'IVE a Manresa, la fama de fonamentalista i ultraortodoxa d'aquesta comunitat religiosa va generar preocupació entre els sectors religiosos de la ciutat. Aleshores, el seu superior era Buela. El setembre del 2010, al cap de tres anys d'estar instal·lats, es van donar a conèixer amb una processó amb el bisbe Romà en què van participar 150 persones. Temporalment, van muntar un servei, per repartir menjar només a qui ells triaven, que no van voler que funcionés coordinat amb l'Ajuntament.

La coincidència ha fet que, ara, les clarisses caputxines del carrer de Talamanca també estiguin en procés de deixar vacant el seu convent a Manresa com va passar amb els frares. Com és sabut, el seu pla per donar-li una utilitat, tenint en compte que no tenen relleu, que són molt grans i que només n'hi queden quatre, va ser cedir-lo a la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM), però l'acord ha estat anul·lat per la Santa Seu, segons informació aportada pel bisbat, que ja havia requerit a la FSSM que marxés del convent diverses vegades. Finalment, dilluns hi va cessar l'activitat de Servei d'Atenció Domiciliària, que hi funcionava des del gener del 2015.

Segons la web del bisbat de Vic, actualment el rector i el vicari de la parròquia de Valldaura de Manresa continuen sent de l'IVE.

La informació sobre la condemna de Buela l'ha publicada la pàgina Religión Digital, si bé també se n'han fet ressò d'altres mitjans. Buela va renunciar al seu càr-rec de superior general de l'IVE el 2010, després d'una llarga investigació realitzada per la Santa Seu, que, malgrat tot, no el va condemnar. Ara ho ha fet i ha admès que les denúncies d'abús sexual i la imputabilitat contra ell són certes. És acusat de violar diversos seminaristes de la congregació. El Vaticà s'ha pronunciat per mitjà d'un comunicat que va llegir l'arquebisbe de San Rafael (Argentina), Eduardo María Taussig. Va assenyalar que «no s'han constatat casos d'abusos de menors atribuïbles al pare Carlos Miguel Buela, fundador de l'IVE», tot i que «han sorgit altres denúncies contra ell sobre accions en matèria sexual que van afectar religiosos i seminaristes de l'Institut». A Buela li han prohibit «qualsevol exercici ministerial i qualsevol acte sacerdotal en públic o en privat».