El carrer d'Àngel Guimerà de Manresa es tallarà al trànsit durant dos caps de setmana aquesta campanya de Nadal, una mesura més suau que no pas la de l'any passat, quan va estar tancat a la circulació pràcticament un mes. Llavors la iniciativa es va presentar com una prova pilot que, al final, no es va guanyar el favor dels comerciants, que ho van trobar excessiu. Aquestes festes serà únicament per a vianants aquest dissabte i diumenge, i el divendres 23 i el dissabte 24. La proposta anirà acompanyada de diverses activitats lúdiques que rodaran pel centre i el Barri Antic.

La iniciativa d'enguany és la més suau des que es va començar a posar en pràctica farà tres campanyes. El 2014 es va dur a terme 8 dies, bàsicament festius, i el 2015 durant gairebé un mes seguit. En aquesta ocasió seran 4 dies. Es dóna la circumstància que la decisió coincideix amb el fet que l'equip de govern ha inclòs el projecte de convertir el Guimerà en una illa de vianants aquest mateix mandat 2016-2019.

Massa dies tancat

L'Ajuntament de Manresa i botiguers del Guimerà van presentar ahir la iniciativa, que, segons la regidora de Mobilitat, Olga Sánchez, busca fomentar el transport públic i la mobilitat a peu, així com dinamitzar el comerç. Pel que fa al canvi respecte al Nadal de l'any passat, va comentar que es va fer una prova durant la qual va quedar palès que «ara per ara no és necessari que es tanqui tots els dies seguits».

Per la seva part, la presidenta dels botiguers del Guimerà, Neus Uró, va manifestar que no van sentir-se còmodes amb el tall de l'any passat. «Hem buscat una situació més agradable».

També el comerciant Josep Maria Ribas, de Señor, va assegurar que cada acció «és un aprenentatge». Segons la seva opinió, l'any passat es va fer amb massa pressa i no es va planificar prou activitats al carrer. «Entre setmana potser tampoc no hi havia la necessitat de fer-ho». Per a Ribas, del que es tracta és que Manresa sigui una ciutat «per anar-hi a comprar, viure l'ambient nadalenc o senzillament fer una volta. Aquest any hem intentat positivar totes les pegues que vam tenir d'altres experiències i segur que n'aprendrem».

Botiguers consultats per Regió7 consideren més sensat tallar el trànsit el cap de setmana que no pas tot un mes. Gemma Braquet pensa que es genera més moviment de gent pel fet de tallar la circulació. A la sabateria Querol opinaven que tallar un mes és massa, i l'Anna, que amb els caps de setmana n'hi ha prou. Tots ells van recordar els embussos que hi va haver l'any passat, i el seu temor més gran és la manca d'aparcaments al voltant del centre de la ciutat.

El tall de trànsit comportarà canvis en la circulació. Abans d'arribar a la plaça d'Espanya els vehicles que vagin de baixada en direcció al centre hauran de triar si continuar pel lateral esquerre del Passeig, o pel dret per anar a la Prolongació Guimerà en direcció al carrer de Barcelona. L'any passat aquest canvi s'efectuava a la plaça de l'Onze de Setembre. Els vehicles del lateral esquerre es desviaran pel carrer de Canyelles cap al de Circumval·lació.

Un pas per a vianants

S'allibera de cotxes el pas de vianants de la plaça d'Espanya cap a Crist Rei i es crea una illa exclusiva de vianants a tot el Passeig des de l'esmentada plaça d'Espanya fins a Sant Domènec, va destacar la regidora Olga Sánchez. A més, a la cruïlla del Guimerà amb Muralla de Sant Domènec s'instal·larà, com l'any passat, un semàfor provisional per millorar l'accessibilitat. Aquest semàfor podria quedar instal·lat de forma definitiva.

També hi haurà afectacions en el transport públic. La línia 2 de la Parada i la 3 de la Mion es traslladarà a la carretera de Vic, davant els Infants, i la 1 de la Balconada i la de festius pararan al mercat de Puigmercadal. La parada dels busos interurbans de plaça d'Espanya es traslladarà més enllà de l'Onze de Setembre.

El tall de trànsit al Guimerà serà de les 10 del matí a les 9 del vespre. Es prohibirà el pas de vehicles, s'anul·larà la zona blava, els aparcaments de motocicletes i la zona de càrrega i descàrrega. Es manté la parada de taxis, que hi accediran pel Puigterrà de Baix.