«Fem justícia i fem memòria: som el que som gràcies a l'esforç col·lectiu». Aquest és un dels lemes de l'exposició Les lluites veïnals: esforç, compromís i conquesta, que ha tirat endavant Òmnium Cultural per fer visibles les reivindicacions i conquestes de les associacions de veïns i de moviments populars de Manresa.

En un format senzill que permetrà que sigui itinerant, la mostra recorda com les associacions de veïns han aconseguit dignificar els seus barris, inaugurar residències d'avis, passar de la marginació a la rehabilitació o com es va salvar, per exemple, el Casino gràcies a la iniciativa ciutadana.

A través d'entrevistes amb dirigents veïnals d'aleshores, rememora com es va aconseguir la residència d'avis de la Sagrada Família, com es va dignificar el barri de la Font dels Capellans o el del Xup, i com ha canviat els últims anys la barriada Mion-Puigberenguer. Ahir es va poder veure per primera vegada a la plaça de la Democràcia de la Mion.

El president d'Òmnium, Jordi Corrons, va explicar que la mostra vol fer visible la feina de persones d'ideologies i procedències diferents «pel bé comú i per construir millors pobles, ciutats i barris».

A l'acte informal d'inauguració també hi va intervenir el president de la Mion, que va dir que «sense lluita no es fa res». El president de la Federació de Veïns, Enric Martí, va remarcar que les entitats veïnals són «un mitjà de formació excel·lent». El regidor de Barris, Joan Calmet, va cloure les intervencions dient que només «l'esforç, el compromís, la participació i la lluita individual i col·lectiva és el que ens dóna esperances».