Apostar per uns creixements de la ciutat molt continguts i per transformar el que ja hi ha. És, a grans trets, una de les columnes vertebrals del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), repetida fins a la sacietat pels seus responsables. Dins del Centre Històric, es tradueix en 20 àmbits de millora urbana, 18 dels quals està previst que es desenvolupin durant el primer dels tres sexennis del pla: els propers sis anys.

D'aquests 20 àmbits, el que està més avançat és el situat entre el carrer de Barreres, el d'en Tahones i la Muralla de Sant Francesc. El seu desenvolupament suposarà tirar a terra els edificis actuals, crear una nova plaça i un nou vial (que no hi havia en l'anterior projecte d'urbanització) i dotar-lo de dos edificis nous.

Delimitar i fer una proposta

Els 20 sectors de millora i transformació del Centre Històric es reparteixen entre plans de millora urbana (7) i polígons d'actuació urbanística (13). En el cas dels primers, es delimita l'àmbit i es fixen uns objectius, però l'ordenació no queda fixada al POUM sinó que caldrà fer-la a través d'una tramitació a banda. En els segons, l'ordenació dins l'àmbit ja queda fixada pel POUM i només requereix fer el projecte de reparcel·lació.

Marc Aloy, regidor d'Urbanisme, remarca que l'exemple de Barreres és molt representatiu dels objectius que comparteixen els 20 àmbits: «que allà on ara hi ha una edificació obsoleta n'hi tinguem una de nova, però, a més a més, que guanyem espai públic i resolem, per exemple, carrers massa estrets o cul-de sac i, per tant, espongem el Centre Històric. I un altre tema important és que obtenim habitatge de protecció oficial, que, d'altra manera, sense transformar aquest teixit, no obtindríem». En el cas de Barreres, «aconseguim generar una nova plaça en un lloc on no existeix i que està molt degradat. Tenim un carrer del Pou sense sortida que hi anirà a parar. Soluciones un cul-de-sac i podrem empalmar els carrers d'en Tahones i de les Campanes i, a més a més, perquè no sigui una plaça molt tancada on només s'accedeixi per Tahones i Pou, guanyem una nova obertura fins a la Muralla».

Aquest pla es podrà fer el primer perquè entre l'Ajuntament i l'empresa municipal Fòrum ja acumulen el 50% de la propietat. Pel que fa a la resta, que és privada, «hi estem treballant».

Un nou vial de connexió

Un altre exemple, en aquest cas amb el 100% del sòl de titularitat pública, és al carrer de l'Hospital. Just abans del carrer de Sant Andreu, l'Ajuntament té un solar -a través del qual es veu la xemeneia de l'Anònima- i els edificis número 1 i 3. L'objectiu és eliminar-los i substituir-los per habitatges nous. A banda, «s'obrirà un carrer que ens permeti, a través d'unes escales, perquè hi ha una diferència de nivell important, la connexió entre la plaça de l'Hospital i l'Anònima».

Al sector Jorbetes hi ha una altra actuació que preveu tirar a ter-ra un edifici situat entre la Muralla de Sant Francesc i el carrer de l'Era d'en Coma que permetrà que el Jorbetes pugui quedar connectat amb la Muralla i completar el recorregut cap al Barreres.

Una plaça a l'Arbonés

Al sector Arbonés, l'objectiu és que les quatre cases que encara hi queden, que ja són obsoletes, vagin a terra per fer un nou edifici. «Es guanya espai públic perquè s'amplia el carrer dels Llops i eixamplem l'espai on ara hi ha la terrassa del restaurant 9 Jutjats, que serà una nova plaça. Tot el que hi ha enderrocat és públic. L'únic que no ho és és el solar d'Alfons XII i les quatre casetes».

Al sector Barreres hi ha una altra actuació. Passa per crear una nova plaça davant l'edifici dels Quatre Cantons, ampliant el petit parc que ja s'hi va adequar, i per eixamplar el carrer de la Mel, sense fer «el gran vial de 18 metres que preveia el planejament antic».