Segueix-nos a les xarxes socials:

La Manresa de les Bases centra la sèrie històrica de l'estiu de Francesc Comas

L´historiador local analitza la realitat social de la ciutat en l´any en què es commemora el 125è aniversari de la redacció del document

La Manresa de les Bases centra la sèrie històrica de l'estiu de Francesc ComasACBG

La Manresa de les Bases és un conjunt de deu articles que es publicaran els diumenges d´estiu a Regió7. Analitzen la situació de Manresa al voltant de l´any que els delegats de la Unió Catalanista van aprovar al saló de sessions de l'ajuntament, aleshores denominada sala capitular, les bases per a una Constitució Regional Catalana. Aquest document polític es coneix amb el nom de Bases de Manresa, i enguany es commemoren els 125 anys de la seva aprovació amb una sèrie d´actes sota el suport de l´Ajuntament de Manresa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Diumenge que ve hi haurà la primera entrega de la sèrie d´articles que signa l´historiador manresà i col·laborador habitual d´aquest diari Francesc Comas. La sèrie comprèn una visió de la ciutat des del 1886, any en què es va publicar el llibre Lo Catalanisme, de Valentí Almirall, i que constitueix la primera exposició sistemàtica de la doctrina catalanista, fins al 1906, quan Enric Prat de la Riba va publicar La Nacionalitat Catalana, que va donar origen a la Lliga Regionalista.

Al llarg de deu diumenges es descriurà el paper de Manresa durant aquells vint anys, quan va arribar a ser la quarta ciutat de Catalunya. Els articles narraran la importància dels fenòmens migratoris relacionats amb la situació econòmica de la indústria tèxtil i altres, la importància de l´agricultura de regadiu i un sector comercial molt dinàmic però que va patir greus moments de crisi, com la pèrdua del mercat colonial. La ciutat va créixer cap al nord i va guanyar sòl urbà sobre el regadiu, es van formar nous barris i es van instal·lar nous equipaments, com l´Escorxador o el mercat de les Mandongueres.

Una ciutat dinàmica comportava una societat que també ho fos i, per això, aquells anys, es van crear una sèrie d´entitats, algunes de les quals encara conservem avui, com l´Orfeó Manresà, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages, l´Agrupació Cultural del Bages i el Centre d´Esports Manresa, entre d´altres. Una societat diversa i amb diferents grups socials que van protagonitzar moments d´eufòria i també moments de crisi i de conflicte. De tots aquests aspectes tractaran els deu capítols de la sèrie La Manresa de les Bases.

Dotzena edició

Aquesta serà la dotzena sèrie estiuenca que signa Comas. L´historiador ha tractat anteriorment els barris de Manresa, la nomenclatura dels carrers, els edificis amb història, els manresans i manresanes il·lustres, la història d´alguns vials, les festes de la ciutat (que van protagonitzar la sèrie estiuenca tres anys consecutius), els mercats i el comerç de la ciutat, deu moments bàsics de la història de la capital del Bages i, l´any passat, les destruccions de Manresa.

Nascut a Manresa, Comas és llicenciat en Geografia i Història i ha treballat com a professor de primària i de secundària en escoles de la ciutat i de la comarca. Va formar part de l´equip docent de l´Escola de Mestres de Manresa (UAB) i dels cursos de reciclatge de català per a mestres. També ha exercit la docència a la FUB.

És autor i coautor de llibres de text de primària, secundària i batxillerat, i de materials didàctics més específics. Ha escrit prop d´una trentena de llibres sobre Manresa i la comarca, els darrers dels quals, centrats en institucions i entitats. El llibre dels 25 anys del mercat de Puigmercadal, el dels 40 anys del Bàsquet Manresa, el dels 700 anys del Gremi de Constructors d´Obres de Manresa i Comarca, un de dedicat al pintor manresà Josep Vila Closes, el dels 200 anys del col·legi de procuradors de Manresa, la Història del Bàsquet a Sant Fruitós de Bages, o els 200 anys de l´edifici de l´actual residència Montblanc.

President del Centre d´Estudis del Bages, és un guia habitual de les visites històriques que s´organitzen a la capital de la comarca, i també és conferenciant afamat i membre de la Fundació Independència i Progrés. Al diari Regió7, signa a La Revista dels dissabtes la sèrie «Històries del Bages», que aquest any ha superat el capítol 500. De fet, s´han publicat 2 volums de la sèrie amb la selecció d´alguns dels articles que es publiquen des de l´any 2006.

Prem per veure més contingut per a tu