Segueix-nos a les xarxes socials:

Familiars de nens autistes reclamen a Manresa més recursos en educació

Es clausura el IV Congrés Estatal sobre Alteracions de la Conducta en el qual hi han participat més de 600 professionals

Familiars de nens autistes reclamen a Manresa més recursos en educacióMIREIA ARSO

«Amb més comprensió per part de la societat i de les Administracions ja hi hauria molt de guanyat. La resta ja vindria». Va ser el prec que familiars de persones amb Trastorn de l´Espectre Autista (TEA) han fet aquest divendres al al IV Congrés Estatal sobre Alteracions de la Conducta que se celebra a Manresa, que enguany s´ha dedicat a l´autisme.

Organitzat conjuntament per Ampans i Althaia, s´ha clausurat aquest divendres després de dues jornades de debats en les quals hi han participat més de 600 professionals.

Una de les sessions ha estat dedicada dedicada a les necessitats i els suports a famílies amb persones en TEA més enllà de les purament assistencials o terapèutiques. Segons ha explicat a l´auditori la bagenca Rosa Serrano, presidenta de la Federació Catalana d´Autisme i del Centre de Recursos TEA de Manresa, ensenyament, en un 60 %; benestar familiar, en un 30 %, i salut, en un 10 %, són les màximes preocupacions de les famílies amb infants autistes.

Serrano ha reclamat més inversions per atendre els alumnes amb TEA i més formació per a mestres i professors. En l´àmbit de benestar familiar, ajudes, respirs, més informació i accions per evitar la soledat perquè «ets sent molt sol», ha dit.

En l´apartat de salut ha reivindicat protocols per tractar les persones amb autisme, medicines assequibles i que les proves mèdiques es pugui fer a cada comarca. Al Bages se´n fan, però a la majoria de llocs s´han de desplaçar a Barcelona per fer proves o cures mèdiques que en persones sense aquesta patologia serien considerades simples com l´empastament d´un queixal.

El TEA en adults

A la sessió també hi ha intervingut la directora tècnica de la Federació Autisme d´Andalusia, Rosa Álvarez, que ha comentat que si hi ha dèficits en l´atenció a les famílies amb nens amb TEA, encara més en adults amb aquesta patologia. «A mesura que la persona compleix anys, els recursos es van reduint», s´ha queixat. «No està resolt el suport emocional i es parla poc de la qualitat i del benestar de la família». Álvarez ha lamentat que «a vegades se´ns oblida ser pares perquè se´ns demana més ser teraupeutes».

Les alteracions de conducta relacionades amb els Trastorns de l´Espectre Autista (TEA) s´han de detectar de la forma més precoç possible amb l´objectiu que es pugui intervenir d´una forma integral: la família, sistema de salut, centres d´ensenyament i entitats socials. La necessitat d´actuar el més aviat possible l´han posat de manifest els experts estatals i internacionals que han participat al congrés.

Prem per veure més contingut per a tu