El pressupost municipal de 86 milions d'euros per al 2018 elaborat per l'equip de govern de CDC i ERC de l'Ajuntament de Manresa ha estat aprovat en sessió plenària amb el vot a favor de CDC i ERC, l'abstenció de PSC i DM i el regidor Davins, i el vot en contra de CUP i Ciutadans. Les abstencions s'han produït perquè malgrat les discrepàncies puntuals no han considerat que eren suficients per votar-hi en contra.

Pel que fa a la CUP i Ciutadans han considerat que es tractaven d'uns pressupostos continuistes que no són els més adequats per a la ciutat. La CUP insisteix en la necessitat de remunicipalitzar serveis i Ciutadans va ironitzar sobre el pla de xoc de via pública perquè s'acosten les eleccions municipals.

Just abans de l'aprovació s'ha produït una picabaralla dialèctica entre l'alcalde Valentí Junyent, de CDC, i el president de grup de Ciutadans, Andrés Rojo, que volia fer una darrera rèplica, quan el president de la corporació ja havia anunciat que tot seguit es passaria a votació. Rojo s'ha queixat per no poder tornar a intervenir i l'alcalde s'ha mostrat esparverat pel munt d'"inexactituds i manipulacions" que des del seu punt de vista contenia el posicionament de Ciutadans "digne d'un curset perquè sàpigues com es mira un pressupost".

El consistori aconsegueixen passar pàgina de la inusual situació creada quan a finals del 2017 no van poder portar a aprovació el pressupost de 2018 per la dificultat de quadrar-lo, un fet que només havia passat un altre cop des de la recuperació de la democràcia.

El govern municipal ha defensat l'aprovació de la proposta de pressupost municipal per a aquest any presentada, que s'eleva a 86 milions d'euros, la xifra més alta des del 2010.

La possibilitat d'accedir a crèdit fa possible un increment de les xifres, que permet també un increment de la inversió en projectes (9,4 milions d'euros, un més que l'any passat) i augments significatius en les partides de serveis socials.

Les inversions

El pressupost inclou la inversió d'1 milió d'euros del Pla de Xoc de millora de l'espai urbà, dels quals hi haurà una dotació de 200.000 euros específicament destinats a la millora dels parcs infantils. Altres actuacions importants seran la inversió d'1 milió d'euros per a la urbanització dela Via Sant Ignasi, la plaça del Remei i entorns; més de 800.000 euros per a reforma de l'Antic Col·legi Sant Ignasi (Museu i Centre d'Acollida de Pelegrins); 200.000 per a la posada al dia del Mercat de Puigmercadal; i 204.000 euros per a la instal·lació de la gesta artificial al camp de futbol del barri Mion-Puigberenguer.

En el capítol de personal, s'ha previst l'increment que s'estima que s'aprovarà a la llei de pressupostos, d'un 1,5% fix per a tots els treballadors de l'administració pública, més un variable del 0,54% en funció de l'índex de creixement. A més, s'hi ha d'afegir l'increment dels costos del pla de carrera i els triennis, i també un augment dels plans d'ocupació (198.436 euros més).

L'aportació als plans d'ocupació suma 4.128.010 euros (l'any passat van ser 4.003.240). En despeses corrents, es manté la despesa prevista en actuacions de manteniment de la via pública i edificis municipals. Manresa és aquest any Capital de la Cultura Catalana i es destinen 400.000 euros a aquest projecte.

Pel que fa a les partides de serveis socials hi ha un increment a l'atenció en emergència habitacional, amb una nova partida de 84.000 euros. Les beques menjador veuen augmentats 10.000 euros de la partida, que arriba a 180.000 euros. Es tracta d'una partida oberta: es dóna cobertura a tots els infants que pateixen una situació de risc social a la ciutat.

També pugen els ajuts a l'habitatge (gairebé 50.000 euros més, fins a prop de 170.000), l'atenció domiciliària (60.000 euros més, s'arriba a 756.000 euros) i l'import dedicat a les targetes alimentàries d'estiu que gestiona Creu Roja (de13.000 a 50.000 euros).