Una gala de creació en rigorós directe al teatre Kursaal clourà, demà, a les 8 del vespre, els actes per commemorar els 90 anys de l'institut Lluís de Peguera. A «Peguera. L'insti. 14/90» hi participan un centenar de persones, entre alumnes -de 1r d'ESO a 2n de batxillerat- i antics estudiants del centre que s'hi han apuntat: l'artista Quim Falcó, l'arquitecte Josep Maria Esquius, el científic Pere-Joan Cardona, l'atleta Mònica Clemente, el músic Santi Arisa, la cantant Celeste Alías, l'exdirector del centre Joan Badia...

Assumpta Pla, directora del Peguera, i Pep Garcia, coordinador del muntatge, van presentar, ahir, la darrera cita dels 90 anys de l'institut degà. Pla va explicar que l'entrada serà de franc, però que es demanarà una col·laboració als assistents i que, malgrat que es convida les comunitats educatives de totes les èpoques a assistir-hi, hi pot anar tothom qui ho vulgui mentre quedin seients. Garcia va remarcar que la decisió de portar-lo al Kursaal, cosa que s'ha pogut fer amb la col·laboració de l'Ajuntament, ha estat amb l'objectiu que sigui «un acte de ciutat». Garcia coordina la proposta amb la feina de la professora de música del centre Júlia Fernández, ajudada per Carles Albors, professor de la mateixa matèria.

La vetllada, que durarà una hora i escaig i serà multidisciplinària, amb música, ball, converses i projeccions, «no serà una gala formal» ni «nostàlgica», i hi tindrà molt protagonisme el present, els alumnes del Peguera, mentre que el número catorze del títol correspon a «catorze persones externes a la vida diària de l'institut» que hi participaran, va explicar Garcia.

L'ADN del Peguera

Va dir que és una proposta «amb molt ritme» i «de màxim risc perquè la farem pràcticament sense assajar i en directe. Un cop comenci, esperem que sigui quelcom que serveixi perquè sortim d'allà amb algunes imatges del que ha significat i del que porta intrínsec el Peguera en el seu ADN».

L'octubre passat, l'institut manresà va presentar el programa d'actes dels seus 90 anys, que ha inclòs des d'una exposició a la ballada d'una sardana composta expressament per al centre. Ahir, Pla va fer un balanç molt positiu de totes les propostes. «Cada mes o mes i mig teníem una activitat per fer. Tots els actes han tingut una molt bona acollida. S'ha notat l'energia positiva, que és el que volíem i que, reconeixent el passat, sobretot el que volem es mirar el futur». Va agrair la col·laboració de totes les persones que han fet possible aquest aniversari.