El cas Rakosnik-Rahola ha passat, finalment, factura a la Fundació Rosa Oriol. I ho ha fet amb la família Tous sortint del patronat d'un ens que passa de dir-se Fundació Rosa Oriol a Fundació del Convent de Santa Clara.

Fem memòria. El novembre passat es va fer públic que la Fundació Rosa Oriol, impulsada per la família manresana Tous, faria canvis al seu patronat per contrarestar el perjudici en la imatge de l'empresa Tous que li estava provocant la campanya de boicot per la presència al patronat de figures vinculades a l'independentisme com l'esposa d'Artur Mas, Helena Rakosnik, Pilar Rahola i la mateixa directora de la Fundació, la monja sor Lucía Caram.

Ahir va tenir lloc un patronat seguit de la informació als voluntaris de la fundació que l'entitat manresana prendrà el nom de Fundació del Convent de Santa Clara i nomena Gabriel Prat, de l'empresa Selba -Serveis Electrònics del Bages- nou president i la doctora Montserrat Domènech, cap del servei d'Oncologia Mèdica d'Althaia, vicepresidenta.

La nova fundació no té cap membre de la família Tous ni tampoc Rakosnik ni Rahola al patronat.

Ahir es va escenificar la transició pactada d'una fundació a l'altra. La família Tous va voler deixar clar que malgrat el seu nom, la Fundació Rosa Oriol mai ha estat una fundació corporativa, sinó una entitat social sense ànim de lucre que sufraga els seus costos a través dels recursos de l'empresariat manresà «nascuda a, per i per a servir la ciutat de Manresa i les seves més de 1.400 famílies que es troben en risc d'exclusió social».

En un comunicat assegura que el benestar de les famílies beneficiàries és una prioritat per a la família Tous, motiu pel qual, en el mateix acte de renúncia dels seus càrrecs, «s'han compromès, a títol personal, a obrir un període transitori durant el qual seguiran prestant ajuda a les famílies beneficiàries».

Pel que fa a altres càrrecs, Sor Lucía Caram contiua sent la directora, Jaume Badia és el tresorer i els vocals són: Xavier Sitges, Xavier Perramon, Jaume Massana, Vicenç Mauri, Pere Gassó, Maria Casals, Imma Augé, Frederic Solé, Francisco Margenat.

La Fundació Rosa Oriol ha renovat el seu patronat després d'haver finalitzat el mandat dels seus membres el 4 juny passat, tal com estableixen els seus estatuts fundacionals, en un patronat celebrat ahir en què també es va formalitzar el nomenament del seu nou president, Gabriel Prat, càrrec que fins ara ocupava Rosa Tous.

En la sessió d'ahir també es va acordar el canvi de la seu social de l'entitat, que ara quedarà fixada al convent de Santa Clara, l'indret d'on va sorgir la Plataforma Ciutadana de Solidaritat de Manresa.

La Fundació Rosa Oriol es va constituir amb la col·laboració d'una cinquantena d'empreses del territori i amb un actiu de 250 voluntaris. També es va construir la Residència Rosa Oriol per a persones sense llar i el servei de dutxes, així com els projectes de la Plataforma d'Aliments, el projecte Cosidor i el programa Invulnerables.

Va ser possible perquè es van multiplicar els convenis de col·laboració amb altres empreses i entitats. L'entitat s'ha convertit en un agent de canvi social a Manresa.