Nascut a Manresa el 24 de novembre del 1924, Josep Maria Gasol Almendros va cursar estudis al seminari de Vic, on va ser ordenat sacerdot l'any1948 i va tenir com a padrí en les Ciències de la Història el doctor Eduard Junyent.

Fins al 1950 va ser rector de la parròquia de Roda de Ter, any en què va passar a la de Castellar del Vallès. Poc després, se'n va anar a l'Institut Arqueològic de Roma, on es va doctorar en Arqueologia cristiana i es va diplomar en biblioteconomia i arxivística l'any 1953. Quan va tornar a Catalunya, va exercir de professor dels germans de La Salle i consiliari d'Acció Catòlica a Manlleu (Osona) del 1953 al 1956, i, posteriorment, a la Universitat Laboral de Tarragona. El 1960 va ser nomenat canonge de la Seu de Manresa, de la qual va ser el president del capítol entre el novembre del 2002 i el novembre passat, quan va ser rellevat pel rector de la Seu, mossèn Jean Hakolimana.

Canonge arxiver de la Seu

Va ser director de l'Arxiu Històric de la ciutat, cronista oficial, canonge arxiver de la Seu, director efectiu del Museu Comarcal de Manresa, president de la secció d'arqueologia del Centre Excursionista de la Comarca del Bages i fundador (1979) i president del Centre d'Estudis del Bages.

Va ser professor en diversos centres educatius de la ciutat i és l'autor de diverses obres, guies i articles històrics i arqueològics de caràcter preferentment manresà, entre els quals, Manresa, panorama d'una ciutat, La història de Manresa explicada als infants (1970), La Seu de Manresa. Monografia històrica i guia descriptiva (1975) i Tradició vinícola del Bages (1987). Va ser guardonat amb la Medalla d'Or de la Ciutat de Manresa (1988), la Creu de Sant Jordi (1991) i el Premi Bages de Cultura (1995). L'any 2004 va rebre la distinció d'acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

Dins el bisbat de Vic, era membre de la Comissió de Patrimoni Cultural des del 1984 i de la comissió diocesana de seguiment de les obres de restauració de la basílica de Santa Maria (2002). Era el degà del presbiteri de la diòcesi de Vic, el capellà amb més anys de sacerdoci d'aquest bisbat.