Amb molta contundència, amb un posat seriós que només ha canviat per un somriure en un dels aplaudiments finals que li han dedicat els assistents, i amb el característic accent escocès empeltat en el seu anglès de Liverpool, on va néixer. Aamer Anwar, l'advocat defensor de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí i rector de la Universitat de Glasgow, ha protagonitzat aquest migdia la lliçó inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Manresa, que ha omplert la sala noble de l'Institut Lluís de Peguera. Una oportunitat que ha aprofitat per proclamar que és «surrealista» que Espanya faci servir la força per «reprimir la democràcia».

En aquesta primera edició de la UCE a Manresa coincideixen tres aniversaris importants i un fet significatiu. Els 50 anys de la UCE, els 90 de l'Institut Lluís de Peguera, seu de les classes, els 150 del naixement de Pompeu Fabra -que protagonitzarà l'acte final- i el fet que Manresa sigui Capital de la Cultura Catalana 2018. Que la UCE, que se celebra anualment a Prada de Conflent, tingui aquest estiu una subseu a Manresa ho ha fet possible la persistència de Gest! (Associació de Professionals Sèniors a Servei del Territori) i la complicitat de la mateixa UCE, de l'Ajuntament de Manresa, dels espònsors i d'altres ajuntaments de la comarca, com el de Callús.

Després dels parlaments de les autoritats en la inauguració, que han coincidit a manifestar la seva voluntat que la UCE a Manresa no sigui una edició anecdòtica, ha pujat a la tarima Aamer Anwar acompanyat per Anna Arqué, membre de l'equip rector de la UCE i responsable d'afers internacionals, que ha fet la traducció al català de les seves paraules. Abans, a les 10 del matí, el lletrat, que ha fet nit a Manresa i que després de la seva estada a la capital del Bages s'estarà uns dies a Barcelona, ha anat l'ajuntament de Manresa, on n'ha signat el llibre d'honor i ha visitat el Saló de Sessions on es van aprovar les Bases de Manresa ja fa 125 anys.

Ja a la sala d'actes del Peguera, previ a la inauguració, ha atès els mitjans de comunicació, als quals ha explicat la situació de Ponsatí i s'ha expressat amb contundència del que en pensa de la justícia espanyol i de l'estat espanyol. Sense pèls a la llengua, ha afirmat que «és surrealista que l'ús de la força d'un Estat es faci servir per reprimir la democràcia» i ha explicat que la seva intenció quan se celebri el judici a Ponsatí a partir del 31 de juliol és portar el ministre d'Economia de Rajoy i altres membres d'aquest govern a la tribuna perquè donin explicacions.

Anwar ha atacat l'euroordre d'extradició dictada des de la «injustícia espanyola» i, seguint amb la seva crítica a l'Estat espanyol, ha parlat de les agressions de la policia a la ciutadania l'1-O i ha assegurat que si hagués passat el mateix a Escòcia tots els escocesos i una bona part dels anglesos haguessin sortit al carrer per denunciar-ho. El rector de la Universitat de Glasgow ha comparat amb David i Goliat la lluita entre els presos polítics i els exiliats amb la justícia espanyola, en el sentit que l'estat espanyol té uns fons il·limitats. En aquest sentit, durant la lliçó inaugural ha demanat aportacions al micromecentatge per fer front a la defensa de Ponsatí amb les millors eines a l'abast.

També ha avançat que és un procés judicial que pot durar anys. El lletrat, que està molt al dia de l'actualitat, ha assegurat que el fet que amb Pedro Sánchez al govern de l'Estat s'hagin acostat els presos polítics vol dir que no ha canviat gran cosa perquè, ha afirmat, només es podrà començar a conversar en igualtat de condicions quan tots ells -presos i exiliats- siguin a casa seva en llibertat i sense causes judicials. Tal com està ara la situació, ha afirmat en la lliço magistral, "si Franco s'aixequés de la tomba estaria molt orgullós de l'estat espanyol".

La UCE a Manresa es celebra des del dijous 5 de juliol fins dimarts dia 10. Hi ha classes dels cursos universitaris de 9 a 12 del matí, un acte destacat al migdia sobre temes d'actualitat amb personatges rellevants, debats a les 4 de la tarda, cinefòrum a les 6 i un concert per tancar la jornada.

Anwar encapçala la llista de personalitats que durant aquests dies passaran per la capital del Bages, entre les quals hi haurà destacats polítics, experts reconeguts en diferents matèries i altres personatges de diversos àmbits. Com a acte de cloenda, és previst que se celebri una activitat vinculada amb l'Any Fabra, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra.

La web oficial de la UCE és aquesta.