Veïns de l'edifici del carrer Galceran Andreu, xamfrà amb Codinella, que dimarts al vespre es va haver de desallotjar per un esfondrament parcial no podran tornar a casa perquè les deficiències a l'estructura són greus.

Aquest matí han pogut entrar als seus habitatges per recollir les seves pertinences bàsiques. Ho han fet acompanyats de tècnics municipals, que són a l'edifici per valorar fins a quin punt està afectat i què s'haurà de fer.

El col·lapse del bloc d'habitatges va obligar a desallotjar a corre cuita una vintena de persones de vuit famílies que hi vivien. Una mostra d'això és que encara hi queda roba estesa en un dels balcons.

L'entrada al bloc d'habitatges, del número 10-12 del Galceran Andreu, està precintada i amb tanques al davant per impedir-ne l'accés. Sí que s'ha reobert el pas per als vianants. Hores d'ara, però, continua tancat l'accés al camí per anar a peu cap a la Via de Sant Ignasi, i que voreja la façana de l'edific que dóna a la mateixa Via de Sant Ignasi. També està tancat l'accés des del parc de la Seu.

L'esfondrament va obligar a tallar el trànsit de vehicles a la Via de Sant Ignasi, a l'entrada sud de la ciutat. No es va reobrir fins a 2/4 de 3 de la matinada. També el de vianants a tot el voltant.

El regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, va explicar a Regió7 que durant aquest dimecres al matí es faran les inspeccions pertinents a l'edifici per determinar les actuacions que cal fer-hi.

Davant el risc que l'edifici entrés en col·lapse va caldre fer servir una grua de grans dimensions instal·lada a la Via de Sant Ignasi per fer els treballs de desenrunament i apuntalament de l'immoble.

L'ampli dispositiu policial desplegat impedia l'accés a l'entorn de l'edifici, situat al costat d'on hi havia hagut la seu de Creu Roja, a tothom que no fos membre dels cossos de seguretat, emergències i personal municipal tècnic i de serveis socials.

Els agents de la Policia Local van blindar l'accés tant des de la plaça Immaculada com des del Galceran Andreu, el parc de la Seu i la passarel·la que connecta amb el barri de les Escodines.

Afectats per l'esfondrament intentaven accedir-hi per recollir pertinences, però els agents els impedien el pasper motius de seguretat. Sí que ho han pogut fer, sempre acompanyats, aquest dimecres al matí.

Al mateix carrer de Santa Llúcia es van poder veure escenes de desallotjats ordenant al mig del vial els pocs objectes que havien pogut recollir abans de sortir de l'immoble.

Hi ha famílies afectades de fins a 6 membres. La majoria van anar ells mateixos a casa de familiars o amics, i 4 persones les va reallotjar l'Ajuntament.

Col·lapse d'una paret mitgera

La causa va ser el col·lapse d'una de les parets mitgeres de l'edific. Afortunadament sense provocar danys personals.

Els tècnics municipals d'Urbanisme, Protecció Civil, Policia Local i Bombers es van desplaçar fins a l'edifici i després de la inspecció es va decidir el reallotjament de les 8 famílies que hi residien. Igualment, es va determinar fer obres urgents d'enderroc controlat d'alguns elements de la finca en risc d'esfondrar-se i per acabar de conèixer l'abast de l'afectació a l'edifici.

Atès que la grua no podia accedir al carrer de la Codinella, de petites dimensions, els treballs es portaven a terme des de la Via de Sant Ignasi. Mentre es van dur a terme aquests treballs els vehicles no podien pujar des de la rotonda de Sant Marc en sentit entrada a la ciutat, i els provinents del camí de la Cova només podien baixar cap a la rotonda. En sentit descendent, la circulació al tram entre Vidal i Barraquer i plaça de Sant Ignasi es va invertir, de manera que els vehicles podien arribar a la plaça de Sant Ignasi i anar cap a Santa Llúcia o Escodines.

Per als vianants estaven tallats el carrer Galceran Andreu, el tram de Codinella entre la passarel·la i el parc de la Seu, i la passarel·la.