Manresa ha tornat a explotar el filó sant Ignasi amb una nova ruta turística que combina la visita a espais emblemàtics de la ciutat lligats amb el fundador de la Companyia de Jesús i l'explicació de què és el projecte Manresa 2022, que commemorarà els 500 anys de la seva estada. El nom de la ruta: «Hora 20.22». Aquest divendres al vespre se'n va fer la segona sessió, amb un grup de 30 persones que van anar de l'Espai Manresa 1522 al carrer de Balç fent un recorregut de més de dues hores pel Centre Històric. Al final, amb sorpresa inclosa, cares de satisfacció dels assistents.

La primera sessió havia tingut lloc el dia abans, amb un grup de 25 persones, i les següents seran els quatre divendres de novembre. Són gratuïtes i la intenció és anar-ne fent d'adreçades al públic en general -especialment el manresà- i a empreses i col·lectius concrets. Són gratuïtes, però cal apuntar-s'hi.

Dos guies de l'Oficina de Turisme de Manresa, el David i la Laia, es van alternar a l'hora de donar les explicacions a un públic força heterogeni que va aguantar fins al final, malgrat la durada de la proposta, i que va mostrar curiositat per tot el que li explicaven. Es tractava d'acabar la nit sabent «què és això de la Manresa 2022», va dir un dels guies, que va apuntar que l'efemèride vol ser «una aposta, un repte i una oportunitat» i que les accions que s'han organitzat al seu voltant s'estructuren en tres eixos: acollida («adequar l'aparell turístic de la ciutat per rebre la gent que ens visita i que s'hi quedi a viure»), llum («la dinamització cultural, artística, educativa») i camí («embellir els espais més íntimament lligats a sant Ignasi»).

L'explicació de la maqueta de la Manresa del 1522, on consten els 22 indrets ignasians més importants, va precedir el so del batec d'un cor (jugant amb el conegut lema «Manresa, cor de Catalu-nya») que va conduir els visitants al fons de la sala per visionar un vídeo sobre la relació sant Ignasi-Manresa de fa cinc segles i l'actual.

La segona parada va portar el grup a la plaça de Fius i Palà, on hi ha el conjunt escultòric L'Acollida. Allà, es van fer una foto i van seguir fins a la Plana de l'Om, espai de pas obligat en les rutes turístiques per la ciutat, va indicar la guia, que va situar en 108.000 els serveis turístics des de començament d'any entre la Seu, la Cova, el Museu Comarcal, les visites guiades de l'Oficina de Turisme, l'Oller del Mas, el carrer del Balç, L'Espai Manresa 1522, el Museu de la Tècnica i el Parc de la Sèquia.

Seguint per Sant Miquel i la Baixada del Carme, van arribar a la capella de Sant Ignasi Malalt, restaurada el 2015 pensant en el 2022 i que actualment obre cada dia, de 8 del matí a 7 de la tarda. En una plaça Major amb força ambient a les terrasses, els guies van aprofitar per parlar de la tasca de l'Oficina de Turisme i del valor de l'edifici de l'Ajuntament.

Arribaven els plats forts de la nit: la Seu i el carrer del Balç. A la Seu, el guia els va fer posar mirant cap a l'atri, per on van sortir després d'una breu explicació sobre el temple lligada amb pinces amb l'eix del projecte Manresa 2022. A l'atri, els va rebre una actuació de dansa de Nàdia Pesarrodona amb l'acompanyament al violí de Queralt Valls (que s'ho combina amb Arnau Barrios). Baixant per les escales, els visitants van anar fins al parc de la Seu per admirar la Cova il·luminada i recordar per on va entrar sant Ignasi a Manresa el 1522. Abans, la guia els va parlar del Camí Ignasià i d'altres rutes que passen per Manresa: el Camí de Sant Jaume, el de l'Abat Oliba, la volta al terme, les vuit rutes de l'Anella Verda, el GR179 i, properament, les Vies Blaves.

Al carrer del Balç, van veure un vídeo promocional de Manresa; una projecció sobre les iniciatives engegades amb sant Ignasi com a nexe: el cicle Sons del Camí, la Marxa del Pelegrí, Ignàgora, les Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià compartides amb Azpeitia. I un tercer vídeo sobre les experiències artístiques lligades amb sant Ignasi a Manresa: Manresa de Joseph Beuys (1966), Manresa Hauptbahnof de Henning Christiansen i Bjorn Norgaard (1994) i el Pou de Llum de Fernando Prats (2000).

Tres experiències i un tast

La sorpresa de la nit va arribar quan van baixar al carrer del Balç pròpiament dit, on van poder gaudir de tres de les iniciatives ignasianes als baixos del vial medieval: la combinació de música, espiritualitat i art que es porta a terme al Museu Comarcal (ara tancat) i que es pot fer a través de l'aplicació Izi Travel; una sessió de relaxació (del projecte Lotus per a infants) i una tercera experiència lligada amb la música.

La cirereta la va posar un tast amb productes d'inspiració ignasiana servit pel Mas de la Sala: una gelatina amb el caldo del pelegrí, una tapa amb el mossec, una mousse de xocolata amb el dolç ignasià i vi de la DO Pla de Bages. Abans de marxar amb una cervesa i un caldo sota el braç, qui ho va voler va poder deixar un desig per a la Manresa del 2022 enganxat a la paret. Els que ja n'hi havien deixat dijous demanaven pau al món. Per demanar que no quedi.