L'institut Lacetània de Manresa celebra aquest curs escolar les seves noces d'or. L'octubre del 1968 es van iniciar les classes de formació professional a l'edifici construït el 1967, aleshores anomenat Escuela de Maestría Industrial de Manresa, per ordre del ministeri d'Educació i Ciència.

Ben aviat es va mostrar com un centre dinàmic, en continu creixement -ampliació de l'oferta educativa, creació de nous tallers i equipaments amb material educatiu d'elevada innovació tecnològica- i obert a les noves iniciatives pedagògiques -una àmplia oferta d'especialitats, el tractament de la diversitat, els intercanvis de professorat i alumnat amb altres instituts de l'estranger. Paral·lelament, un eficient sistema de pràctiques a les empreses i de programes formatius d'inserció i capacitació laboral mostraven la seva forta implicació amb el teixit empresarial de la comarca.

Els canvis socials de l'època en l'àmbit de la democràcia també es van plasmar en la funció i la gestió docent. La seva forta relació amb la ciutat va ser certificada amb iniciatives com la creació de Bloc, d'una emissora de ràdio juvenil i de la Sala 2000 com a espais públics i de dinamització juvenil.

El 1986 es van posar en marxa les Jornades Tecnològiques, actualment anomenades Jornades Lacetània, un conjunt de xerrades i de tallers anuals sobre un tema d'actualitat en concret, realitzades per conferenciants i professionals de renom i solvència contrastada i adreçades a l'alumnat del centre i al públic en general.

El 1988 es va modificar el nom per Institut de Formació Professional Lacetània, que actualment és institut Lacetània.

El naixement de la fundació

El 1990, culminant el procés de relació amb el món empresarial, es va fundar, amb la Cambra de Comerç de Manresa i la Patronal Metal·lúrgica del Bages, la Fundació Lacetània, amb l'objectiu principal de fomentar la Formació Professional. En col·laboració amb aquesta fundació, cada any s'atorguen els premis Fundació Lacetània als millors Treballs de Recerca de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior; es gestionen els convenis de pràctiques de Formació Professional i es pot oferir oferta de Formació Professional en els tres subsistemes existents: inicial (que ofereix l'institut) i contínua i ocupacional (que ofereix la fundació).

El 1993 es van iniciar els estudis de la reforma educativa, que van generar els ensenyaments actuals d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior. El centre demostrava un cop més la seva convicció en els nous cor-rents pedagògics.

Els reconeixements

Totes aquestes actuacions van ser reconegudes per la Generalitat de Catalunya amb l'atorgament del premi Baldiri Reixach per la seva tasca d'innovació educativa el 1986, i el 2002 del primer Premi Catalunya d'Educació per ser el primer centre de Catalunya en obtenir la Certificació de Qualitat ISO-9001:2000 i la creació de la Fundació Lacetània.

En l'actualitat, aquest dinamisme està més present que mai amb l'adaptació dels ensenyaments a noves metodologies i formes de treball: treball per projectes, col·laboratiu i autònom, ús de les eines digitals, treball al núvol, formació dual, estreta relació amb les empreses i entitats de l'entorn, ús d'equipaments moderns i d'alta tecnologia? tot per intentar que el nostre alumnat estigui el millor preparat possible per a la societat actual i futura.

La celebració

Al llarg del curs es realitzaran diferents actes per commemorar aquesta efemèride tan significativa, alguns en l'àmbit de centre i d'altres oberts a la participació de tota la ciutat. Entre altres activitats, es duran a terme exposicions, la redacció d'un llibre del 50è aniversari de l'institut, xerrades, conferències, tallers, i la dedicació de les Jornades Lacetània al 50è aniversari i a l'evolució de la ciutat i el món en aquests 50 anys.

A part de l'acció docent, la celebració del 50 aniversari del Lacetània és una altra de les tasques que ens motiva i ens engresca. Per compartir tota aquesta activitat, al llarg del curs s'aniran publicant informacions relacionades amb el tema de manera que aquest esdeveniment tan nostre pugui ser-ho també de tota la ciutat.

(*) David Adot és coordinador del 50 aniversari de l'institut Lacetània i Francesc Delis és el director del centre manresà