La ciutat ha de viure de cara al seu riu. Aquest és el principal missatge que llança Meandre, associació per a la preservació del patrimoni natural de Manresa, als partits que participin en les eleccions municipals del maig de l'any vinent. Considera que el riu ha de ser la seva gran prioritat i, en forma de carta als Reis, els planteja una llista de peticions i els avisa que estarà «amatent als programes electorals de tots els partits» i que serà «insistent que les promeses es facin realitat».

Per a Meandre, «en el benentès que no cal insistir en la importància dels valors naturals i paisatgístics que comporta que el riu Cardener voregi Manresa i Sant Joan, en la important funció de la seva riba com a connector verd, i en l'incentiu que suposa l'existència d'un passeig continu per a la promoció dels hàbits saludables de la població, volem incentivar els partits polítics, que a hores d'ara estan redactant els seus programes electorals, que, quant a urbanisme i medi ambient, es prioritzi un projecte de parc fluvial global des de Sant Joan fins a l'aiguabarreig Cardener-Llobregat».

Amb aquest objectiu, planteja cinc peticions de màxims per executar a mitjà termini i nou peticions en punts concrets que caldria fer en el proper mandat.

Peticions de màxims

1- Un projecte global de parc fluvial i un camí o passeig del riu des de Sant Joan fins a l'aiguabarreig Llobregat-Cardener. Cal un projecte global per fases. No es pot deixar tot en mans d'actuacions puntuals de voluntariat que després no són mantingudes i desanimen la participació.

2- Que es prioritzi el desdoblament del col·lector de salmorres. Avui, el bosc de la riba del riu està en constant perill de desaparèixer pels freqüents vessaments del vell col·lector.

3- Retornar als vianants el tram de passeig del Riu entre la Reforma i el pont de Sant Francesc tal com preveu el POUM.

4- Demanem un pla d'usos de la fàbrica dels Panyos.

5- L'execució de la via de l'Esport paral·lela al costat de la via del fer-rocarril al nivell de la zona esportiva del Congost. Es millorarà, així, l'accés i la sortida del polígon del Pont Nou i farà possible que la car-retera de Sant Joan que separa el parc fluvial de la zona esportiva es transformi en un passeig per a vianants. La zona esportiva, el parc fluvial i els jardins dels cementiri serien un tot.

Peticions a curt termini

Els punts en els quals considera que «ja es faria possible una millora a curt termini si hi hagués la suficient voluntat política» són:

1- Crear una continuïtat del camí del riu des de Sant Joan de Vilator-rada fins al Pont Nou. Avui, el camí de la riba, abans de l'enclusa de la Pirelli, queda tallat per uns horts, per la qual cosa cal que el vianant hagi de passar pel perillós voral de la C-55. Sabem que properament l'ACA farà una desbrossa de canya a la riba d'aquest tram. Considerem que aprofitar aquesta actuació és una gran oportunitat per obrir un camí per a vianants i crear un continu entre Sant Joan i el Pont Nou.

2- Eixamplar i arbrar la vorera de la carretera de Cardona, cantó riu, per poder arribar amb seguretat des de la trama urbana al Pont Nou i a l'entrada al parc fluvial a l'altura de la Font de Neptú.

3- Habilitar una passera per a vianants a l'àmbit dels Panyos per travessar el riu cap a la zona esportiva del Congost. Aquesta passera serà una porta per als molts caminants que cada dia accedeixen des de la ciutat a la zona esportiva, als jardins del cementiri i als itineraris de Collbaix-Torre Lluvià.

Un campus per a la Joviat

4- Enderrocar l'antiga discoteca La Carpa i ordenar el parc Josep Vilà. Aquesta obra és bàsica per a la continuïtat necessària del passeig del Riu en el seu tram urbà. D'altra banda, una vegada dignificat, el parc Josep Vilà pot fer funcions de campus per al complex educatiu Joviat.

5- Acabar la passera-voladís per a vianants del Pont Vell a l'estació del ferrocarril. Actualment aquest interessant voladís sobre el riu que s'inicia al Pont Vell queda avortat a l'inhòspit pàrquing de la Renfe. Amb la seva extensió fins a l'estació de la Renfe es crearà un circuit circular per gaudir de les vistes i elements patrimonials de la façana sud de la ciutat.

6- Obrir camí a la zona enjardinada per sota la tercera arcada del Pont Vell per evitar el perill de passar per l'estreta vorera actual de la rotonda de Sant Marc.

7- Fer l'arranjament de l'esllavissada que talla en sec el camí de Sant Jaume, el Camí Ignasià i el de l'Abat Oliba just a l'entrada a la ciutat sota la Cova. Falten tan sols tres anys per al 2022.

8- Construir la passera de Can Poc Oli, projecte guanyador del procés participatiu del 2016. Aquesta passera farà possible un circuit circular entre les dues ribes del riu i donarà valor a la font de Sant Pau i el patrimoni d'arquitectura industrial de les fàbriques dels Polvorers i la Favorita.

9- Cal aprofitar el projecte Vies Blaves per a la millora i senyalització del camí del riu de Manresa fins a l'aiguabarreig dels rius Cardener i Llobregat.