Molts aplaudiments, aquest migdia de dimarts, en la presentació a la sala d'actes de l'Institut Lluís de Peguera de Manresa del nou Servei d'Atenció Integral (SAI) LGTBI de Manresa i del Bages. Els alumnes del centre de secundària, que han omplert la sala, han rebut amb entusiasme la posada de llarg d'un servei que han presentat la regidora de la Dona i Igualtat de Manresa, Cristina Cruz; el conseller de l'àrea d'Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, i la directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata. Entre els assistents també hi eren presents les dues tècniques que portaran els dos serveis (el del carrer de la Canal de Manresa, on hi ha el SIAD), Maria Majà; i el situat a l'edifici del Consell Comarcal del Bages (a la muralla de Sant Domènec), Gemma Franch.

Cruz, que ha obert la seva intervenció donant el seu suport als familiars de la víctima i als ferits en el descarrilament d'aquest matí i ha explicat que una part del govern manresà s'ha traslladat al lloc dels fets, ha recordat que el SAI respon a la Llei 11/2014 per garantir els drets de les persones que no entren en els sabuts estereotips sexuals i d'identitat. També ha recordat el Pla d'Igualtat de Gènere 2017-2020 de l'Ajuntament de Manresa que inclou 70 accions per combatre la LGTBIfòbia, visibilitzar la diversitat i incorporar la perspectiva LGTBI dins les diferents àrees de l'administració. Ha explicat que el pla inclou una diagnosi que demostra les discriminacions, la manca de llibertat i la soletat amb què es troben a l'espai públic i als àmbits sanitari i educatiu les persones que no entren en la definició tradicional d'home i dona. Ha assegurat que el nou SAI "marca un abans i un després per garantir els drets de les persones" del col·lectiu al qual s'adreça. Ho ha acabat amb la proclama "per una Manresa més diversa i per un Bages més divers".

Albert Marañón ha posat de relleu tota la feina feta que ha estat necessària per posar en marxa el SAI, fruit de la voluntat de "d'incorporar de manera decidida en l'agendal'atenció al col·lectiu LGTBI. Ha recordat que es tracta d'una lluita de molts anys per part de les entitats i que era hora que les administracions s'hi impliquessin. Marañón s'ha referit concretament al servei, del qual ha dit que té per objectiu "informar, assessorar i acompanyar amb una atenció individualitzada i confidencial". Ha explicat, també, que el SAI es donarà a conèixer a tots els serveis del territori, des de metges a infermeres, bombers i mossos per tal "que puguin atendre qualsevol situació de discriminació". En definitiva, ha dit, es tracta d'aconseguir que tothom pugui viure en llibertat a tot arreu.

Mireia Mata, ha lamentat l'accident ferroviari, que "és un motiu de tristesa", però, alhora, ha dit que se sentia feliç pel fet de poder fer realitat a Manresa i a la comarca una feina que la Generalitat ja fa temps que està realitzant i que ha fet possible la complicitat de l'Ajuntament i del Consell Comarcal. Com Marañón, ha recordat la lluita de les entitats en aquest tema -ha esmentat la manifestació que va fer a les Rambles de Barcelona el col·lectiu trans fa més de 40 anys, que va acabar amb una càrrega policial i diverses detencions. Mata ha destacat que "totes les persones han de poder exercir els seus drets al seu territori" i que per això és tan important que el màxim de municipis puguin tenir un SAI. Ha encomanat als alumnes la feina de ser defensors actius dels drets de tota persona a estimar a qui vulgui, alhora que ha assenyalat que l'opressió al col·lectiu LGTBI s'assembla a la de les dones -ha apuntat que diumenge es celebra el Dia Internacional per Combatre la Violència contra les Dones- en el fet que ambdues tenen l'heropatriarcat com a actor d'aquesta opressió.

La segona part de la presentació l'ha protagonitzat l'espectacle de dansa-teatre "Això està degenerant!", a càrrec de la companyia Tualet. Un encertat muntatge de denúncia dels estereotips amb humor, sacasme i molta crítica social que els alumnes han acomiadat amb uns forts aplaudiments.

El Servei d'Atenció Integral LGTBI

Els nous SAI de Manresa i el Bages tenen com a principals objectius atendre, assessorar, acompanyar i informar a totes aquelles persones que ho puguin necessitar, especialment aquelles que hagin patit o estiguin en risc de patir una situació de discriminació per motius de diversitat sexual i/o de gènere. Per altra banda la seva tasca també passa per donar visibilitat de la realitat i el col·lectiu LGTBI a nivell municipal i comarcal, com treballar per una major educació i sensibilització de tota la població, en aquest àmbit. A més, també es pretén impulsar el treball en xarxa per a continuar caminant cap a l'eradicació de qualsevol tipus de LGTBIfòbia i per a construir una ciutat més respectuosa, oberta i igualitària.

El SAI LGTBI de Manresa estarà ubicat al carrer de la Canal, nº6, 1r pis de Manresa i s'hi pot contactar per demanar cita prèvia al telèfon 93 875 23 10 o bé per correu electrònic (sai@ajmanresa.cat). L'atenció és fa de dilluns a divendres de 9 a 14 h, i els dilluns i dijous de 16 a 19 h.

El SAI LGTBI Bages està ubicat al carrer Muralla de sant Domènec 24 (tel. 936930363), correu electrònic sai@ccbages.cat, www.mesdiversmesbages.cat. L'atenció és fa de dilluns a divendres de 9 a 14 h; i els dilluns tarda, de 16 a 18 h. Per l'atenció directa cal concertar cita prèvia.

Són uns serveis de caràcter gratuït i oberts a tota la ciutadania des del que es pretenen donar respostes el més coherents, properes i coordinades possibles. També s'hi poden gestionar certs tràmits, com el canvi de nom pel nom sentit en les targetes sanitàries a les persones trans (tant majors com menors d'edat) o bé l'acompanyament i gestió de incidències i queixes per motius de discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere.