L'incendi que ha afectat aquest dimecres al matí un bloc de pisos a la carretera del Pont de Vilomara de Manresa ha tingut un heroi inesperat. El manresà Cristóbal Montero, de 42 anys, que treballa de camiller a Althaia i que és voluntari de la Fundació del Convent de Santa Clara, ha estat el primer a alertar del foc. No només ha demanat al conserge de l'escola Ítaca, on porta la seva filla, que truqués al 112 per avisar de l'incendi sinó que ell mateix ha decidit entrar a l'edifici i, donant cops a les portes i cridant, n'ha fet sortir tots els veïns que ha pogut. Una vegada al setè pis, a l'àtic, ajudat per un operari que també era a l'immoble perquè anava a fer unes obres en un pis i també ha avisat als veïns perquè marxessin, han tret a la terrassa l'inquilí de l'àtic, José Manuel Riquelme, que és tetraplègic. Era pels volts de 2/4 de 10 del matí. A quarts de 12 del migdia encara s'esperaven a la terrassa perquè els Bombers els evacuessin, la qual cosa han pogut fer, finalment, cap a 2/4 d'1 del migdia.

Els fets han tingut lloc de la manera més inesperada, com passa amb la majoria d'accidents. Montero ha anat a deixar la seva filla a l'escola Ítaca i ha anat a fer un cafè tot seguit a un bar a prop del centre. Quan n'ha sortit i ha avançat deu o quinze metres és quan ha vist que sortia fum d'un bloc de pisos de la carrera del Pont de Vilomara. De seguida ha avisat al conserge de l'escola que truqués al 112 i ell ha decidit entrar a la casa i ha començat a donar cops a les portes amb les mans i els peus i a cridar per tal de fer sortir els veïns.

Explica que quan era a la segona planta no ha pogut avançar perquè el fum era molt espès i negre i s'ofegava i ha sortit al carrer per agafar aire. Ha tornat a entrar i ha pujat fins al tercer pis, on ha començat l'incendi. Allà, ha pogut tancar la porta del tercer primera, on s'ha originat el foc, de manera que no s'anés escampant el fum negre per l'escala. Ha tornat a sortir al carrer per agafar aire i ha pujat de nou cap amunt per anar avisant els veïns.

Quan ha arribat a l'àtic s'ha trobat a la família de Riquelme. Hi eren ell, la seva esposa, la filla, una neta i un net, que és un bebè. Tots han marxat del pis, llevat de Riquelme, que és tetraplègic. Montero i l'operari que anava a fer unes obres en un pis, ajudats per una grua que ja hi havia al costat del llit del matrimoni, han pogut posar l'home damunt d'un malatàs que han col·locat a la finestra com si fos una rampa, després de desmuntar la finestra, i l'han tret a la terrassa. També han tancat les portes i han posat tovalloles molles al terra per evitar que entrés més fum a l'habitatge. L'operari ha estat evacuat pels Bombers i a la terrassa hi han quedat Montero i Riquelme.

"Ni m'ho he plantejat. Hi havia persones"

Montero assegura que, a l'hora d'entrar per ajudar els veïns "ni m'ho he plantejat. Hi havia persones". Comentava que el seu pare, quan era jove, va salvar tres persones en una empresa amb productes químics on treballava. "De petit havia escoltat molts cops aquesta història i potser em va quedar alguna cosa". El cas és que amb el seu gest desinteressat ha ajudat moltes persones. A la foto inferior, Riquelme a la terrassa.

Nou dotacions dels Bombers han treballat per apagar l'incendi que ha afectat el bloc de pisos a la carretera del Pont de Vilomara de Manresa número 150, davant l'escola Ítaca. A 2/4 d'11 s'ha informat que l'incendi estava en vies de control i a les 11 han informat que estava controlat.