El dia central de la Festa de la Llum de Manresa d'enguany coincidirà amb la vaga general del 21 de febrer vaga general del 21 de febrer convocada per l'Intersindical-CSC coincidint amb l'inici del judici als presos independentistes, a la qual s'han sumat diverses entitats i partits polítics sobiranistes. L'Ajuntament de Manresa, també. Segons ha pogut saber Regió7, l'Ajuntament ha anul·lat tots els actes institucionals. De retruc, la resta d'activitats i celebracions que omplen aquesta jornada cada any no és faran o bé s'ajornaran, malgrat que n'hi ha alguna que encara s'ha de decidir. Serà, sens dubte, la Festa de la Llum més inusual de les que haurà viscut Manresa.

La colla castellera Tirallongues, ha explicat el seu president, Miquel Àngel Ramos, ho votarà demà en la junta que celebrarà al vespre. Cal dir que, malgrat aquest marge per a la deliveració, si es té en compte la implicació dels Tirallongues amb el procés (amb la participació en diferents Diades de l'Onze de Setembre i fent actuacions al pla de Lledoners quan hi havia els presos independentistes), tot fa pensar que decidiran no actuar el proper dia 21. Pel que fa a la solemne celebració eucarística al Carme, el bisbe Romà Casanova, que la concelebrarà aquest any (cada any s'alternen amb l'abat de Montserrat) té previst fer-la igualment, sempre i quan pugui arribar a la capital del Bages i no es trobi les carreteres tallades. En el cas que no pugui arribar, la missa es farà però sense ell. La decisió de tirar-la endavant malgrat la vaga general ha estat de la parròquia del Carme, que és la que l'organitza. El rector del Carme és Jean Hakolimana.

El dia de la Llum començava aquest any amb les visites al carrer del Balç, que s'han suspès en sintonia amb la decisió de l'Ajuntament d'anul·lar els actes institucionals. Després, hi havia el seguici d'autoritats, la celebració eucarística al Carme, la pujada i baixada del pilar de quatre a les escales de Carme dels Tirallongues, el seguici d'autoritats i de la imatgeria cap a la plaça Major, la Tronada Manresana (que l'Ajuntament ja ha informat a la pirotècnica Peñaroja que ha supès i que mirarà de compensar-li d'alguna manera), i la ballada de la imatgeria, participativa i de sardanes. Pere Vila, president de l'Agrupació Cultural del Bages, ha explicat a aquest diari que van proposar a l'Ajuntament traslladar al dia 22 les activitats amb entitats implicades, sempre i quan hi fossin totes, però que la resposta ha estat que no podrà ser perquè n'hi ha alguna a la qual no li anava bé fer-ho, tenint en compte que serà un dia feiner.

A la tarda del 21 de febrer hi havia una projecció de Cine-Club Manresa, que s'ha ajornat al dissabte 23, igual que la presentació d'una obra artística a la basílica de la Seu, que es farà el divendres 22. També hi havia el Concert de la Llum XXè Memorial Maria Comas. El Campionat de Manresa de Ral·li Slot de la Llum consta al programa que es fa el dia 21 però és un error. Es farà el divendres 22 a les 9 del vespre i el dissabte 23 a les 4 de la tarda.

La Festa de la Llum de Manresa començarà aquest divendres amb els pregons i la primera fase de la inauguració de l'itinerari botànic al parc de Puigterrà, i s'allargarà fins al 10 de març amb la celebració de la Transèquia, que arribarà a la 35a edició.