Els grups municipals PSC i Ciutadans de l'Ajuntament de Manresa no comparteixen la decisió del govern municipal de suspendre l'agenda institucional del dia de la Festa de la Llum per la vaga general del 21-F.

El president del grup socialista, Felip González, ha assegurat que «respectem però no compartim la decisió de suspendre els actes institucionals de les festes, les més nostrades (perquè de festa major tothom en té, de Festa de la Llum només en tenim a Manresa, i la fem només un cop l'any). Una decisió que ha pres unilateralment l'equip de govern. I que no té precedents (que ens consti des dels temps de la guerra civil)». El PSC no se sent convocat a fer una vaga general impulsada per una entitat sindical que a Catalunya té menys de l'1% dels representants sindicals electes.

El PSC considera que si per una convocatòria de vaga de representativitat «tan escadussera com aquesta, feta per una representació sindical tan pírrica, es fa la suspensió que s'ha fet; ¿què no haurem de fer com a ajuntament per garantir el seguiment ciutadà en altres convocatòries de convocants molt més majoritaris? I ens preguntem: si el que s'hagués hagut de suspendre hagués estat els pregons de divendres, els hauríem suspès?; i si fos la Fira Medieval, l'hauríem suspès?».

Segons el PSC, les adhesions a la causa independentista de l'equip de govern de Manresa «són, per dir-ho suau, d'una valentia relativa». Ha recordat que quan l'alcalde es va adherir a donar suport a la celebració del referèndum «ho va fer retratant-se fent veure que signava un decret que no era tal (perquè no tenia número de registre), i per tant no tenia validesa, raó per la qual va ser exculpat judicialment, com era previsible. Altres alcaldes catalans sí que van signar un decret en regla».

O com quan per justificar la presència de la bandera espanyola a la teulada de la casa consistorial han penjat un rètol de considerables proporcions a la porta de l’edifici protegit justificant que la bandera hi és perquè l’Ajuntament està obligat a complir la llei; "com si l’Ajuntament no estigués obligat a complir la llei en tots els àmbits, no només la Llei de banderes; igual que ho estan els ciutadans a qui representem els regidors i regidores".

Per a Felip González, ara ha passat un fet similar amb els actes institucionals de la Llum. Tant en el cas del rètol a la porta, com en el de la suspensió de la festa, com fins i tot amb la firma del decret que finalment no era tal "és curiós que, de cop i volta, el Ple de la Corporació hagi deixat de tenir el paper que fins ara li’n donàvem tots plegats.

Com exemple d’això: quan el PSC hem demanat al Govern en diverses ocasions que la Senyera torni a onejar (en comptes de l’estelada) a la plaça 11 de setembre, sempre se’ns ha respost que no perquè hi havia un acord de ple que així ho havia aprovat. ¿On és l’acord de ple que ha decidit la desconvocatòria dels actes de la llum per la vaga, o la ubicació del rètol a la porta sobre la bandera espanyola? Per això no calia debat al Ple?", es demana.

El president del grup municipal socialista exposa que "la majoria independentista hauria guanyat les votacions, segur. Per tant, no és millor fer-ho com cal? O és que es prefereix no tramitar segons què pels conductes reglamentaris, no fos cas que la valentia ‘relativa’ del govern no es convertís en una acusació judicial per incompliment legal amb perill d’inhabilitació?".

Per la seva part, el president del grup de Ciutadans, Andrés Rojo, ha assegurat que «gran part dels ciutadans no està d'acord amb la convocatòria de la vaga», així que un govern que els representi a tots pel que hauria hagut de vetllar és per «donar continuïtat als actes de la Festa de la Llum». Per part seva anuncia que Ciutadans «serà present a la missa de la Llum com cada any» per deixar clar que «seguim amb la vida normal».