L'empresari Sebastià Catllà i la Comunitat de Sant Egidi han recollit, avui dimarts, els premis individual i col·lectiu de la tercera edició dels Premis Sèquia, un guardó que lliuren la Fundació Aigües de Manresai la Fundació Universitària del Bages-UManresa amb l'objectiu de fer un reconeixement públic a persones i institucions que treballen amb actitud positiva i constructiva en benefici del progrés de la societat manresana i que són continuadors de l'esperit dels impulsors de la Sèquia. El premi, que consisteix en una escultura de l'artista manresà Ramon Oms, s'ha fet al Museu de la Tècnica de Manresa, en el marc del programa de la Festa de la Llum.

Sebastià Catllà ha agraït el reconeixement assegurant que no n'és l'únic mereixedor i que, en el seu cas, l'ha de compartir amb totes aquelles persones que li han permès dedicar part del seu temps a activitats vinculades amb la iniciativa social: la família i els socis de la seva empresa, Oliva Torras. De la seva banda, Pere Sobrerroca, en representació de la Comunitat de Sant Egidi, ha vinculat la història de la Sèquia amb l'activitat de l'entitat i ha assegurat que la ciutat necessita reptes com el retrobament "de la força d'un nosaltres que no exclogui ningú, que confongui els manresans de sempre amb els que hi han arribat per viure-hi, que sigui punt de trobada de gent d'edats, cultures i idees diferents". La història de la Sèquia, ha dit, "ens ensenya que els miracles són possibles si tots hi treballem".

L'acte l'ha obert Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, que ha recordat que el premi va néixer amb la voluntat de posar de relleu que l'actitud és el que marca la diferència i que són les actituds individuals les que fan que "ens moguem per fer coses". Segons Martínez, els premis són una bona manera "d'aturar-se i valorar el que fan persones i entitats per millorar la societat". De la seva banda, Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, ha posat de relleu que tots els premiats tenen en comú que, a més de defensar uns valors, han treballat per dur-los a la pràctica i per fer-los realitat.

Finalment, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha reiterat, un any més, l'encert de la convocatòria d'aquest premi i ha assegurat que els guardonats "ens fan sentir orgullosos de ser manresans i manresanes" i ha afegit que "són una mostra de talent, saber fer i qualitat humana del nostre territori".

L'acte ha finalitzat amb l'actuació del cor jove de la Coral Universitària d'UManresa-FUB, la signatura dels guardonats en el Llibre d'Honor del Premi Sèquia i amb un tast d'ametlles de la Llum.

Els guardonats

El jurat d'aquesta tercera edició ha decidit lliurar el premi en la categoria individual a Sebastià Catllà, l'empresari fundador del Celler Collbaix, president del grup Oliva Torras i president de la Fundació CollbaixAmpans. El jurat ha considerat que Catllà connecta amb l'esperit dels manresans del segle XIV per la seva actitud emprenedora, tant en l'àmbit social com econòmic, i en la predisposició a liderar amb fermesa projectes innovadors en benefici de la ciutat. El seu compromís amb el territori i el seu desenvolupament, amb una visió àmplia que abasta la promoció econòmica, el benestar i la qualitat de vida de les persones ha estat un altre dels atributs que el jurat ha considerat per atorgar-li el reconeixement. Finalment, també ha valorat el treball generós en favor del bé comú, tant des de la seva empresa com des del teixit social i econòmic.

Al llarg de la seva vida professional, Catllà ha ocupat també altres càrrecs, com la vicepresidència de la Cambra de Comerç de Manresa i la presidència de la Patronal Metal·lúrgica del Bages. També va ser un dels impulsors del Centre de Formació Pràctica de la Fundació Lacetània, un ens formatiu pioner a Catalunya.

El premi en la categoria col·lectiva ha estat per a la Comunitat de Sant Egidi, una associació formada per persones que treballen voluntàriament per promoure la cultura de la convivència amb l'objectiu de construir una societat més justa i solidària per a tothom. Aquesta entitat impulsa programes per atendre la infància, ancians sols i/o malalts, migrants, discapacitats, sense sostre o presos. També treballen activament per la supressió de la pena capital, amb un programa de voluntariat específic per fer suport a persones que es troben en el corredor de la mort.

En el cas de Manresa impulsen i gestionen una escola popular que fa reforç a infants de famílies amb pocs recursos i una escola d'alfabetització per a persones migrants o refugiades. El jurat ha considerat que l'entitat és mereixedora del guardó pel seu compromís, la seva pro activitat i pel treball en equip generós i anònim que desenvolupen en favor de la millora del benestar, la qualitat de vida i la dignitat de les persones més febles. Alhora, per l'esperit de concòrdia i de promoció de la convivència pacífica a la ciutat i per la tenacitat i la constància que els ha dut a mantenir la seva activitat al llarg de 30 anys a Manresa.

La Comunitat de Sant Egidi té la seva seu social a la plaça Montserrat de Manresa, al centre del nucli històric de la ciutat, que és també el més degradat, amb voluntat d'aportar-hi un espai de trobada obert a tothom.