La lluita per la igualtat que de forma sostinguda en el temps du a terme l'activista social Montse Roldán i l'associació Lilium contra la violència masclista són les guanyadores d'enguany del premi Maria Casajuana, que lliura ERC.

Per primer cop, el guardó ha anat a mans d'una entitat, en el que suposa una nova línia en el reconeixement, que a partir d'ara no es lliurarà només a persones individuals.

Emocionades, ahir, a la seu manresana d'Esquerra, Montse Roldán i Conxita Almarcha, presidenta de Lilium, van agrair un premi que valoren especialment perquè posa en valor lluites que es porten a terme «en silenci», va dir Almarcha.

La presidenta de Lilium va explicar que la notícia va ser rebuda per les membres de l'entitat «amb abraçades i petons» i suposa un estímul per continuar els acompanyaments a les víctimes, les xerrades i totes les actuacions de conscienciació i suport que porten a terme.

«Torna el masclisme»

Almarcha va canviar el to per aprofitar la compareixença de premsa per advertir que «torna el masclisme». Després dels temps foscos dels homes-reis de la casa i del període de transició i recuperació de llibertats hi ha un retrocés «sobretot entre noies joves que confonen l'amor incondicional que diuen sentir per elles les seves parelles amb ser tractades com a propietats i víctimes d'actes de control, manca de respecte, amenaces i cops».

Montse Roldán, cofundadora de l'associació sociocultural Club Gavines, fa més de 30 anys que és voluntària de presons i treballa desinteressadament en la reinserció de presos, a banda de fer una extensa tasca com a activista social.

El premi -instaurat l'any 2002 per la secció local d'Esquerra i de les JERC de Manresa amb motiu del Dia Internacional de la Dona- vol visibilitzar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social. Fins al 2019 ha reconegut la trajectòria de 18 manresanes i, enguany, per primera vegada ha afegit el guardó a una entitat.

Totes les premiades

Els guardons lliurats fins ara han anat a parar a mans de Carme Botifoll, Carme Carrió, Teresa Obradors, Rosario Ramos, Anna Iglésias, Encarnació Camps, Carme Martínez, Dolors Baró, Pepita Subirana, Maria Dolors Serra, Carme Martínez, Josefina Bonvehí, Alba Baltiérrez, Maria Lluïsa Cunill, Rosa Serrano, Fina Farrés i Paqui Borjas.

Els guardons s'entregaran el dijous 7 de març en un sopar que tindrà lloc a l'Espai Gastronòmic del Kursaal de Manresa. Per assistir-hi cal reservar plaça al 93 872 63 52 o a bages@esquerra.cat. El preu del sopar és de 20 euros.