Fer una «Manresa d'esquerres, ecologista, feminista i participada». Segons l'alcaldable Ana Querol, aquest és un dels objectius de la candidatura de Manresa en Comú que encapçala. Ahir van presentar els eixos del programa i els quatre membres que aniran darrere Querol: Víctor Prat, Laura Oliva, Gheorghe Berchesan i Txell Teruel. Potser no serà en aquest ordre però sí que serà una llista cremallera. I paritària.

La presentació, que va aplegar una trentena de persones, es va fer a la seu de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, amb la presència de Marta Ribas, diputada de Catalunya en Comú Podem al Parlament, que va definir Querol com una de les candidates «més potents» i va situar com a assignatura pendent «la manca de governs progressistes. També a Manresa».

Abans que Ribas parlés, es va fer la presentació un a un dels cinc primers noms de la llista de Manresa en Comú: Víctor Prat, economista i professor retirat molt actiu a la Plataforma per unes pensions dignes; Laura Oliva, infermera veïna de Cal Gravat que treballa a Barcelona; Txell Teruel, relacionada professionalment amb món de la salut i activa en el tema del dret a l'habitatge; Gheorghe Berchesan, membre d'Unitat Contra el Feixisme i defensor de les causes a favor dels més vulnerables; i Ana Querol, lligada a la comunitat educativa, dialogant, amant del treball en equip i una gran coneixedora de la ciutat de Manresa.

Bé comú i feminisme

Feta la presentació i la intervenció de Ribas, els cinc integrants de la llista van desgranar els punts forts del seu programa. Prat, que va dir que «soc de Podem i estic al Comú de Manresa», va remarcar el treball per tal que «el bé comú passi per sobre del interessos individualistes», amb apostes com la progressivitat dels impostos directes i la tarifació social. Oliva va defensar un «Ajuntament feminista», que treballarà per garantir més places de residència pública. Teruel va advertir sobre una nova bombolla immobiliària, aquesta vegada del lloguer, per l'increment imparable dels preus. Manresa en Comú, va explicar, crearà una oficina d'assessorament contra la pobresa energètica i l'ús racional de l'energia. Per part seva, Berchesan va dir que apostaran per contrarestar els discursos xenòfobs, racistes i feixistes amb més drets per als qui els pateixen.

Querol va insistir en la idea d'una Manresa que pensi, sobretot, en les persones i va dir que entomava el repte de liderar la candidatura amb «orgull, responsabilitat i humilitat». «Hem vingut a fer política municipalista. Hem vingut a ser útils. Hem vingut a capgirar l'actitud conformista i resignada» dels darrers governs locals. Va parlar d'una Manresa que aposti per tenir un parc públic d'habitatge i per aturar l'augment del preu dels lloguers. Abans de rebre l'aplaudiment dels assistents, va dir que l'equip que lidera «neix per millorar la ciutat».