Solsona va viure ahir la jornada més intensa del Carnaval, amb la tradicional penjada del ruc a la Torre de les Hores i el nomenament com a Mata-ruc d'Honor de la reconeguda xef Carme Ruscalleda. L'organització espera que fins dimecres passin per Solsona més de 40.000 persones.

L'arribada del Carnestoltes va tenir lloc ahir a la plaça del Camp, encapçalada per Dolors Subirà, filla del Joan de la Rossa, una família molt carnavalera de la ciutat. Per segon any consecutiu, la festa l'encapçalava una dona.

Centenars de persones van assistir a la variada rua de carrosses, marcada per l'actualitat política i per referències a la religió i l'escàndol dels abusos. També hi va haver lloc per als clicks de famòbil, els transsexuals, els cinquanta anys de l'arribada de la Lluna i les tendes de campanya. A les 5 de la tarda va arribar la Mata-ruc d'honor, la cuinera reconeguda amb tres estrelles Michelin, Carme Ruscalleda. La xef, rebuda al portal del Pont, va destacar l'«honor» que suposa el fet d'haver estat distingida amb aquest títol.

El moment àlgid del dia va arribar amb la tradicional penjada del ruc a la Torre de les Hores, en una plaça del Ruc plena de gom a gom i el públic entregat entonant la cançó «A Solsona bona gent». La penjada va voler recordar enguany els presos independentistes amb una balança amb un llaç groc en un costat i un número 155 a l'altre. La disbauxa era prevista que es perllongués fins ben entrada la matinada amb les actuacions musicals de Doctor Prats, La Mulata i La Tropical.

Abans, va tenir lloc la inauguració d'un monument a la rotonda de la plaça del Pont, titulat «Monument a la fuga», també de marcat caràcter polític. El mercat de Carnaval, que va tenir lloc a la tarda, estava relacionat enguany amb el menjar, a l'entorn del qual es van organitzar diverses proves d'obstacles. Durant el migdia, les comparses van organitzar àpats populars a diferents llocs públics de la ciutat, aprofitant la inusual bonança d'aquest any. La nit de divendres s'havia estrenat un nou gegant, la serp l'Espedrera, de Pau Reig, de la comparsa Els Espedrers i autor d'altres figures festives.