Uns 200 professionals de diferents disciplines i nivells assistencials d'arreu de Catalunya han assistit aquest dimecres a la primera jornada d'actualització en el maneig del pacient traumàtic hospitalari organitzada per la Fundació Althaia i que s'ha celebrat a Manresa.

L'objectiu ha estat debatre sobre l'atenció a pacients afectats per traumatismes en hospitals comarcals o de referència territorial fora de l'àrea de Barcelona. El programa ha inclòs una part teòrica i una altra de pràctica, en què s'han fet simulacions utilitzant la impressió 3D.

La jornada ha estat un punt de trobada entre professionals que atenen aquesta tipologia de pacients, que han compartit i intercanviat coneixements i novetats. Com que l'abordatge és multidisciplinari, hi han participat especialistes de diferents disciplines, entre les quals urgències, traumatologia, cirurgia, cures intensives, infermeria, radiologia, pediatria, geriatria i anestèsia.

Els temes que s'han debatut han estat la valoració inicial de les persones amb traumatisme, l'ús de l'analgèsia, el paper de la radiologia, el pacient traumàtic ancià i també el pediàtric.

En la part pràctica, s'han realitzat sis tallers: via aèria, tub toràcic per a no cirurgians, via intraòssia, maneig del xoc i trauma pelvià, simulació en el nen traumàtic i simulació en transferència de la informació. En els dos primers s'han utilitzat uns prototips impresos en 3D gràcies a la col·laboració entre Althaia i l'empresa Avinent, que des de la Catalunya Central lideren l'aposta per la introducció de la impressió 3D i la bioimpressió en el sector sanitari català i que en aquests moments estan fent validacions per aconseguir unes textures el més semblants possibles al cos humà.

En el primer cas, els participants han pogut practicar la intubació en una via aèria impresa en 3D. En el segon, s'ha fet una impressió d'un fragment de la caixa toràcica d'un humà que presentava pneumotòrax i hematòrax i s'ha practicat la inserció d'un drenatge toràcic.

Els traumatismes són la causa principal de mortalitat i discapacitat en persones menors de 44 anys d'edat i també són un important problema de salut en els pacients d'edat avançada. Tot això fa necessari un abordatge integral i multidisciplinari.

La implantació del codi del Pacient Politraumàtic (PPT) a Catalunya, vigent des de fa uns anys, ha suposat una categorització del pacient en funció de la seva gravetat per tal de traslladar-lo al centre més adequat per a la resolució del seu problema. Tot i que presten assistència a pacients amb tot tipus de gravetat, centres com l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa atenen preferentment pacients de prioritat 2 que requereixen un abordatge específic, tenint en compte les complicacions que poden presentar.