El número 29 a la candidatura del Front Republicà, el manresà Pep Peraire, ha apostat per forçar la unitat estratègica a Madrid dels partits independentistes.

Peraire, insubmís, fundador del casal popular la Fadulla, impulsor del JIR, de Maulets, candidat en diferents ocasions per la CUP de Manresa, portaveu de les consultes El Bages decideix i membre de l'ANC, assegura que el Front Republicà té clar que la feina important a fer és a casa "ampliant i consolidant l'espai republicà, però sense deixar de perdre les oportunitats de tenir nous espais per denunciar la vulneració dels nostres drets".

Peraire explica que "el que anem a fer a Madrid, respon a una manera de fer concreta en un lloc concret. És obvi que no farem el mateix a Madrid que segurament el que faríem en una contesa nacional catalana. És un artefacte fet per Madrid, on més mal fa que sentin segons què".

El propòsit del Front Republicà és ser una eina útil per la gent que creu en el mandat del referèndum de l'1 d'Octubre. Per això el Front Repùblicà és un espai obert a tota la gent que vam estar colze a colze els die 1 i 3 d'Octubre amb un compromís inequívoc a no fer cap tipus de política que no vagi en la direcció fixada.

Per al representant de la formació republicana a la Catalunya Central, el Front Republicà "és el vot útil, perquè suposa trencar amb les maneres de fer política que ens van dur a haver de renunciar a la república que ens vam guanyar l'1-O".

Defensa de l'autodeterminació

Segons el Front Republicà, l'autodeterminació és la base de tot plegat, més enllà de la independència. El parlament de Catalunya va aprovar prou vegades "que se'ns reconegués aquest dret molt abans que comencés el que alguns anomenen el procés. I molts ajuntaments havien aprovat mocions en aquest sentit fa força. Així que el dret a la autodeterminació és democràcia. Sense aquest dret, tots els altres perden valor".

Segons Peraire, "és el reconeixement de l'altre i per tant, tan a nivell humà com polític, es la base de respecte sobre els quals construir la civilització lliure. És un dret reconegut en totes la carta dels drets humans i per totes les organitzacions de defensa dels drets de les persones i pobles".

Conseqüentment, "el nostre independentisme, ha respòs des del primer dia amb la autodeterminació com a prèvia. Sempre hem volgut que la gent que no se sent independentista tingui els mateixos drets. Ara bé, com aconseguir-lo? Doncs fent-nos respectar. I com ho fem? Doncs com fins ara però sent més, més carregats de raons i sent més forts. Quan més hem pressionat, més hem avançat".

La lluita contra la repressió

Recorda que la repressió no ve d'ara. "Portem molts anys patint-la. L'estat espanyol ens està castigant per haver posat el nostre conflicte territorial i social a l'eix polític. Per haver-los desafiat i per haver-li guanyat batalles prou importants com la de l'1-O. Però ja sabíem que tot això podia passar. Voler separar-nos de l'estat, no ens podia sortir gratuït".

Afegeix que "l'estat ens vols castigar. Ens vol atemorir. Vol que tinguem por. I ja sabeu allò que deien, quan més retrocedíem, més en xafaven. El judici als nostres presos és el judici a tot els nostres poble. L'escarment que han volgut donar a la Tamara, l'Adri, Valtònyc... Vol ser per a totes i tots nosaltres".

Qualifica el judici al procés de "surrealista, amb comandaments policials fent-se l'orni i amb testimonis realment esperpèntics. Tots sabem que els nostres polítics són gent de pau i que paguen el d'una bèstia embogida i ferida. Per això pensem que cal combatre la repressió arribant el més aviat millor als nostres propòsits polítics. Fer la república que volem". Demana "solidaritat, solidaritat i solidaritat amb els presos, exiliats i represaliats".

Plantar cara a l'extrema dreta

Per al candidat republicà, "la lluita és fa a casa. I des de Madrid procurarem fer d'altaveu del antifeixisme. Que mai avancin la llei mordassa ni cap llei que vagi en detriment de les llibertats individuals i col·lectives. Serem un altaveu del antifeixisme i una part d'un mur, davant la xenofòbia. A més forts, més mur. Però tinguem en comte que la nostra feina a Madrid no serà proactiva si no hi ha referèndum i llibertat dels presos", conclou.

Seguiment electoral

El Front Republicà convoca una trobada d'apoderats i voluntaris dissabte a les 12 del migdia a la plaça Clavé per rebre les credencials i coorcinar-se. El seguiment d ela jornada electoral es farà diumenge a partir de les 9 del vespre a l'Alzina, plaça Gispert.