Segueix-nos a les xarxes socials:

Althaia ja va alertar fa 10 anys que hi havia un repunt

El 2009 es van detectar 16 casos de sida, 3 més que l'any anterior i 9 més respecte del 2007

Ara fa 10 anys, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, la unitat de malalties infeccioses de la Fundació Althaia va advertir que hi havia un repunt de la malaltia. Aquell any, el 2009, se'n van detectar 16 casos nous; 3 més que no pas l'anterior i 9 més que no pas el 2007. Des de llavors la incidència de la sida ha anat baixant, però no és el cas del virus VIH, que la pot acabar provocant.

Segons va assegurar aleshores Althaia, el personal sanitari especialitzat va relacionar aquest repunt amb un relaxament del conjunt de la població, especialment el jovent, davant la percepció que la sida havia passat a ser una malaltia crònica gràcies als nous tractaments mèdics. També llavors la majoria de persones diagnosticades no arribava als 30 anys. En l'actualitat i segons l'estudi de la metgessa Magda Muelas, la major part dels 74 casos nous detectats els últims 5 anys són menors de 40 anys (49) i la resta (25) tenen 40 o més anys.

Més dades. L'any 2004 la Fundació Althaia controlava 280 pacients amb VIH. El 20o9 eren 393 i actualment en són 420. Com ara, la principal causa de les infeccions eren les relacions sexuals no protegides tot i les campanyes de conscienciació. Es va detectar, també, que la dispensació de la píndola de l'endemà afavoria que els joves descartessin el preservatiu.

En aquest sentit el cap de la unitat de malalties infeccioses d'Althaia, Rafel Pérez, comenta que «mirant 10 anys enrere esperàvem que a hores d'ara la incidència hagués disminuït perquè és una malaltia coneguda i perquè tenim tractaments. Però encara hi ha noves infeccions. Ens queda camí per recórrer».

Prem per veure més contingut per a tu