El nou Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia de la Fundació Althaia ha estat seleccionat com a finalista en els premis de disseny Best of Year, que organitza anualment la prestigiosa revista d'EUA Interior Design Magazine.

Es tracta d'un guardó d'àmbit internacional que reconeix els millors projectes de disseny de l'any. Independentment del veredicte final, i tenint en compte que s'hi han presentat més de 2.000 projectes d'arreu del món amb pressupostos de molta més envergadura econòmica que el d'Althaia, la fundació ha valorat el fet de ser finalista com «un gran èxit i un reconeixement al procés dut a terme per fer realitat el nou equipament», que va tenir la implicació d'usuaris, professionals, empreses, entitats i ciutadania.

El veredicte dels premis es donarà a conèixer el 6 de desembre en una cerimònia a Nova York que reunirà dissenyadors, arquitectes i fabricants d'arreu. L'hospital de dia manresà, que funciona des de la primavera del 2018, és finalista en la categoria Small Health+Well-ness. El projecte de disseny és de Rai Pinto Studio i Arauna Studio.

El pes del factor emocional

El nou equipament té espais humanitzats que busquen crear un entorn amable i acollidor que repercuteixi positivament en la tasca dels professionals i en el benestar del pacient, ja que, en la recuperació d'un càncer, el factor emocional hi juga un paper fonamental. És per això que, a l'hora de concebre com havia de ser, Althaia va proposar a l'equip d'interioristes i dissenyadors recollir l'experiència dels pacients, que els preguntessin com se sentien durant els tractaments i què trobaven a faltar. Els dissenyadors van saber copsar i donar resposta amb èxit a allò que pacients i professionals van expressar. Les noves instal·lacions incorporen vistes a l'entorn, molta llum natural, el dibuix de la silueta de les munta-nyes que envolten l'hospital en els taulells i els colors de la posta de sol a les parets. Tot això millora l'estada dels pacients i afavoreix la interacció entre ells, que poden sentir-se més acompanyats o, en canvi, poden gaudir de més intimitat si ho prefereixen o necessiten. En paral·lel, es van incorporar al projecte les aportacions fetes pels professionals de la institució.

Una part important d'aquest Hospital de Dia d'Oncologia i Hematologia es va finançar gràcies a la campanya de participació i mecenatge Posem-hi el cor.

Peça clau dels nous espais

Fonts d'Althaia destaquen que la humanització dels espais s'ha convertit en una peça clau en els projectes de renovació de les seves noves instal·lacions. Un exemple són les noves instal·lacions del servei de Nefrologia i la Unitat de Diàlisi i les de la Unitat d'Hospitalització de Salut Mental Infanto-juvenil, que es va posar en funcionament ara fa un any.