El mes de juny és el mes del retorn a la normalitat de la majoria de museus del país i, així mateix, també els que hi ha ubicats a la Catalunya Central. Si bé els equipaments expositius de Manresa ja han obert portes al públic -dimarts ho va fer la Museu de la Tècnica, divendres el Museu Comarcal, el Casino ho va fer dissabte, de la mateixa manera que el de la Colònia Vidal, a Puig-reig, i ahir el NEAN-Parc Prehistòric de Capellades-, alguns dels principals centres del territori tornaran a admetre visitants al llarg d'aquesta setmana.

Així, el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia reobre demà, dimarts, mentre que el Museu de Moià -les coves del Toll ja estan actives des del cap de setmana passat-, el Museu de les Mines de Cercs i el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal ho faran dissabte, dia 13 de juny.

En el cas d'aquest darrer equipament, a més, el reinici de l'activitat anirà acompanyat de l'obertura de l'exposició temporal El Solsonià. Viure i morir al neolític. Un projecte que, precisament, s'havia d'inaugurar el mateix dia que es va decretar el tancament dels equipaments arreu del país.

Una altra data esperada és la del 27 de juny, en la qual està previst que s'inauguri el nou museu de la memòria de la vi i la vinya de Sant Fruitós de Bages. Es tracta d'un acte ajornat que, si tot va bé, es durà a terme a dos quarts de vuit del vespre de l'esmentat dissabte.

El Perich de Kap, al Born

Els ciutadans de la regió sanitària de Barcelona -entre els quals hi ha els del Baix Llobregat Nord- ja tenen un grapat de museus per visitar, i molts altres tornaran a obrir al llarg d'aquesta setmana.

Entre la nombrosa oferta disponible, hi ha la reobertura de l'exposició «Perich (1941-1955). Humor amb ulls de gat», que comissaria el berguedà Jaume Capdevila Kap, humorista gràfic, expert en la història del gènere i col·laborador de Regió7, al Centre Cultural El Born.

Els residents a la Regió Sanitària de la Catalunya Central ja poden anar des del dissabte 30 de maig al Museu Episcopal de Vic, que exhibeix, entre d'altres, una de les millors col·leccions d'art medieval del país.

A més a més, s'ha perllongat fins al proper15 de setembre l'exposició temporal Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya (1100-1350), que va quedar interrompuda arran de la situació provocada per la pandèmia de la covid-19.