Catalunya va sumar ahir 994 nous positius de covid-19, dels quals 135 corresponen a la comarca del Segrià, 312 a la ciutat de Barcelona i 698 a tota l'àrea metropolitana, un 70% del total de contagis, segons les dades difoses pel departament de Salut.

El conjunt de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que comprèn les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud, concentren 698 dels nous casos diagnosticats, 200 menys que dissabte, però que representen el 70% del total de nous positius, dels quals 312 s'han donat a la capital catalana i 274 a la regió Metropolitana Sud, que inclou l'Hospitalet de Llobregat.

Segons les dades difoses ahir pel Departament de Salut, el nombre total de casos positius (PCR i anticossos) acumulats des de l'inici de la pandèmia a Catalunya és de 82.876.

Restricció a tres nous municipis

Davant l'increment de les xifres que s'observa en determinats territoris, el comitè tècnic del Procicatb va aprovar ahir extendre les mesures per contenir els brots epidèmics a tres nous municipis; Sant Feliu de Llobregat, d'una banda, i Figueres i Vilafant (a l'Alt Empordà) de l'altra. A la tarda, la petició va tenir l'aval dels corresponents jutjats.

D'una banda, el jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona va ratificat totes les mesures establertes pel Govern a Sant Feliu de Llobregat. El jutjat va argumentar que aquest municipi forma part de la zona metropolitana, amb una elevada densitat de població i un elevat grau de mobilitat entre ciutats. A més, va remarcar que s'ha detectat un «increment exponencial de la taxa d'incidència de casos diagnosticats, que indiquen una transmissió comunitària». Cita una taxa de reproducció efectiva de Rt3, molt per sobre de l'Rt1 recomanable.

Davant aquesta situació, que implica un augment significatiu de contagis en les darreres hores a la ciutat -malgrat la majoria estiguin ubicats en un mateix focus, l'Ajuntament va prendre les mesures que permetien les seves competències i va sol·licitar a la Generalitat, mitjançant un comunicat de la Junta de Portaveus ser inclòs en la zona de noves restriccions, que fins ahir s'iniciava a la ciutat veïna de Sant Just Desvern.

D'aquesta manera, la situació tant geogràfica i epidemiològica de Sant Feliu feien convenient que entrés a formar part, amb la resta de municipis de la primera corona metropolitana, de la zona de mesures especials de contenció de l'activitat laboral i social i en matèria de salut pública, per frenar la transmissió del virus i protegir la salut de la població

Per la seva banda, el jutjat d'instrucció número 4 de Girona també va ratificat íntegrament ahir les mesures proposades pel Govern per als municipis de Figueres i Vilafant pel mateix motiu. Les restriccions estaran vigents durant 15 dies naturals amb la possibilitat de pròrroga. La fiscalia s'oposava a la prohibició de reunions de més de 10 persones, però el jutge va ratificar totes les mesures proposades perquè «resulta evident l'increment de casos en els últims dies en les zones on es pretenen implantar les mesures a ratificar».

Les mesures

Entre les mesures, es proposa prohibir les reunions de més de deu persones, tant en l'àmbit públic com en el privat, incloent-hi casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres. També es recomana a la població no sortir de casa si no és per realitzar activitats essencials, com ara rebre assistència sanitària, desplaçar-se a la feina o per comprar productes de primera necessitat.

Pel que fa als comerços, es recomana que es controli l'accés. I tots els establiments hauran d'incrementar les mesures de precaució i higiene a l'interior dels locals. I en l'àmbit de la restauració, es permetrà l'obertura de bars i restaurants amb l'aforament a l'interior limitat al 50%, sense possibilitat del consum en barra i a les terrasses hi haurà d'haver dos metres entre les taules.

El Procicat també suspèn l'obertura d' equipaments culturals, d'establiments on es desenvolupen espectacles públics, com ara teatres, cinemes i esdeveniments esportius, activitats lúdiques, recreatives, parcs d'atraccions i parcs recreatius infantils en recintes tancats, activitats esportives, com ara gimnasos, i dels locals i establiments d'oci nocturn, com ara sales de festa i discoteques, i qualsevol altre que impliqui una interacció d'un nombre important de persones. No obstant això, aquells espectacles culturals que via ajuntament demanin autorització al Procicat i compleixin les mesures de seguretat estaran autoritzats.

Les biblioteques i els museus podran romandre oberts i es mantindran els casals i les colònies d'estiu. Finalment, es prohibeixen les visites a les residències de gent gran.