Proves de llum i, tot seguit, canvi de lluminàries. Aquesta és la dinàmica en què està immersa Manresa per substituir la llum groga per la blanca en un terç de la ciutat. Després del retard en l'operació que va comportar l'esclat de la crisi sanitària, s'intenta guanyar el terreny perdut, i s'espera tenir acabada la intervenció a final d'octubre. L'actuació està dividida en quatre lots. El primer inclou les carreteres de Cardona i Vic, l'avinguda de les Bases de Manresa, carrers Barcelona i Bruc, i alguns carrers propers. El segon, el passeig del Riu i les carreteres de Santpedor i el Pont de Vilomara, així com alguns carrers propers.

El lot 3 correspon a la resta de carrers del costat sud de la ciutat, incloent-hi els Trullols, la carretera de Viladordis i el Xup, sobretot. I el lot 4 inclou la resta de car-rers del costat nord, Poble Nou, Mion i els Dolors. El mes de març, el govern municipal va anunciar una inversió d'1,2 milions d'euros per passar 3.722 punts de llum groga (vapor de sodi) a blanca (led) en 150 car-rers. La primera gran operació de desplegament a la ciutat de llum blanca amb tecnologia led després d'anys de predominança de la llum groga.

Es tracta d'una operació que s'havia d'haver portat a terme el 2018 i que va ser impugnada. L'Ajuntament preveu haver invertit a final d'any 1,55 milions d'euros en obres de renovació de l'enllumenat a la ciutat per leds de llum blanca. D'aquests diners 1,2 milions són per renovar els 3.722 punts de llum corresponents a 150 carrers i la resta són per a polígons industrials. Els altres 250.000 euros d'inversió són per a la millora de l'enllumenat als polígons de Bufalvent, Pont Nou. També s'intervé als Dolors i els Trullols.

L'operació ha de permetre reduir punts foscos, la quantitat de llum que entra per les finestres dels veïns i la contaminació lumínica a l'atmosfera i, també, la millora de la percepció dels colors.

Amb el canvi a led s'aconsegueix una reducció de consum energètic, un objectiu inclòs en el Pla de l'Energia Sostenible i el Clima aprovat l'any passat per reduir les emissions d'efecte hivernacle.