La ministra d'Igualtat, Irene Montero, va remetre una carta a les comunitats autònomes per al tancament dels prostíbuls pel coronavirus, en línia amb les restriccions establertes a bars, discoteques i locals d'oci. «Que no donem treva a l'explotació sexual, que no donem treva a aquesta indústria proxeneta que sempre roman en la impunitat i en l'absoluta opacitat. Es parla molt dels drets de les dones en context de prostitució, però no de les xifres de negoci», recorda.

Segons va explicar en una entrevista a RNE, durant l'estat d'alarma es va treballar per convertir en essencials els serveis d'assistència i l'atenció integral a les víctimes de violència de gènere. També va afegir que s'ha d'estendre aquesta garantia juntament amb les que ja donen les comunitats autònomes en matèria d'atenció a les dones víctimes de l'explotació sexual.

Ara, ha afegit que l'experiència acumulada ha de servir per garantir els drets de les dones que estan en una situació de vulnerabilitat. A més, els contagis en els bordells són difícils de rastrejar. En la missiva enviada als consellers d'Igualtat, la ministra va mostrar la seva «profunda preocupació pels brots coneguts en prostíbuls».

«Dins les mesures acordades amb Sanitat que limiten l'obertura de bars, restaurants, discoteques i altres locals d'oci nocturn i sense perjudici de la nostra constant lluita contra l'explotació sexual, considero important que s'actuï específicament sobre aquells llocs on s'exerceix la prostitució», continua el text.

«Seria un element fonamental per oferir a aquestes dones, després dels tancaments dels locals, alternatives dignes que es facin càrrec de la seva situació», exposa la ministra.

La carta afegeix que una altra de les qüestions que han de caracteritzar un govern és la seva capacitat, amb el conjunt de les administracions, per garantir de forma integral els drets de les dones que estan en condicions de prostitució i són víctimes d'explotació sexual, i per tancar aquests prostíbuls i locals de l'alternació.

Finalment, assegura que el seu ministeri està també treballant de forma «decidida» contra l'explotació sexual i per garantir una reforma integral dels drets de les dones que estan en aquesta situació.