L'empresa manresana Birutex Medical ha obtingut l'exclusiva per comercialitzar a Espanya, a Andorra i a Portugal un adhesiu antiviral que s'enganxa a les mascaretes quirúrgiques i n'allarga la vida 24 hores. Professionals de la Vall d'Hebron i de la Clínica Corachan ja l'estan provant, i l'empresa informa que «també estem en converses amb la Fundació Althaia, el Grup Quirón i l'Associació Estatal de Serveis Residencials de la Tercera Edat, entre d'altres».

L'invent, batejat amb el nom de Maya, perquè és com és diu la filla del científic que dirigeix l'equip responsable de l'invent (el professor Eyal Zussman), l'han creat i desenvolupat a l'Institut Tecnològic d'Israel i, de moment, Birutex Medical el vol vendre a professionals de la salut, si bé més endavant no descarta fer-lo arribar al públic en general mitjançant la venda en farmàcies.

Birutex Medical, amb seu a la Fàbrica Blanca, es dedica a la distribució de packaging i d'adhesius per a la indústria farmacèutica. Amb seu a Manresa, des del 2004 opera a nivell d'Espanya. Posteriorment, també va entrar al mercat de França i gràcies a l'exclusivitat de l'adhesiu antiviral Maya ho podrà fer a Andorra i a Portugal. Aquesta exclusiva l'ha obtingut del fabricant, Dykam Aca Ltd., d'Israel, amb l'autorització de Technion, que el va crear arran de la pandèmia.

El preu per als professionals de la salut es mou entre els 1,05 i 1,75 euros, depenent de les quantitats.

Per a totes les mascaretes

L'adhesiu es basa en nanotecnologia d'última generació, que permet integrar nanofibres 3D amb un agent biocida. Quan una goteta de saliva toca l'adhesiu, és absorbida a les xarxes de nanofibra i, amb ella, el virus, que queda inactiu a través de l'efecte del biocida que porta incorporat. Com que l'adhesiu té un gran poder de fixació serveix per a totes les mascaretes, incloses les casolanes. És transpirable, és a dir, que no afegeix més dificultat a l'hora de respirar que la de la mascareta.

Tot i que passades les 24 hores del seu ús s'ha de llençar, dins d'aquest temps es pot canviar de mascareta, sempre que sigui del mateix usuari. Entre ús i ús no cal desinfectar-la perquè l'adhesiu, com s'ha esmentat abans, ja porta un biocida que desactiva el virus que provoca la covid.