La Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa corrobora l'activitat dels comerciants detectada per Regió7 pel que fa a les vacances. Tania Infante, presidenta de l'organització, assegura que molts botiguers no es van plantejar no fer vacances, ja que durant el confinament, tot i estar a casa, molts seguien en marxa en les seves versions online.

A més, «estar tancat a casa per un confinament no són unes vacances en què pots desconnectar de la feina, i encara menys quan estàs pendent de poder vendre tot i que la gent no pugui sortir de casa», diu la presidenta de l'entitat comercial.

L'associació recollirà les dades de les diverses botigues de cara al setembre, de manera que podran analitzar què han fet les botigues pel que fa a les vacances, quant han venut, la seva activitat durant l'estiu respecte a la resta de l'any... Tot i això, Infante creu que «la gent té ganes de desconnectar i oblidar per uns moments la situació que estem vivint. És important per poder començar amb les piles carregades de cara al setembre», declara Infante.

Des de la Unió de Botiguers detectaven, abans que comencés la temporada d'estiu, que els ciutadans marxarien igualment de vacances i que, per tant, «a molts botiguers no els sortiria a compte ni trobarien el sentit a mantenir una botiga oberta si la clientela durant aquest període és molt fluixa». L'objectiu dels comerços és recuperar el perdut i, en tot cas, fer més guanys. Si a molts llocs la balança no es pot equilibrar, directament opten per mirar de revertir la situació a partir de la temporada vinent.

La Shopping Night es manté

Infante explica que durant el confinament l'organització va aprofitar l'ocasió per poder estudiar bé la viabilitat d'esdeveniments com la Shopping Night i la Fira de Sant Andreu, tot i que aquesta última estigui quedant cada cop més substituïda pel Black Friday.

Pel que fa a la Shoping Night, un dia en què les botigues fan horari nocturn i s'aprofita per fer rebaixes i ofertes, Infante assegura que sí que ho veuen viable, sempre que les noves mesures de seguretat i els protocols ho permetin. Creu que «els botiguers de Manresa estan conscienciats per encarar aquesta jornada amb tota la seguretat de què es disposi». Són quatre hores (sovint de 8 del vespre a 11 de la nit), en què les botigues «hauran de seguir aplicant els protocols habituals, però tenint una mica més de compte pel que fa a la capacitat i la desinfecció».

De fet, Infante assegura que «la desinfecció i la neteja és un element intrínsec dels nostres botiguers. Ara els mitjans de comunicació hi han posat el punt de mira, però «és una cosa que ja es feia abans i que, per tant, la capacitat de potenciació, reforç i adaptació en aquest sentit ha estat fàcil per als botiguers i comerciants». Un fet que facilita a l'entitat confiar en tot el gremi per poder dur a terme actes com la Shopping Night sense posar en perill ni els botiguers ni els ciutadans que hi vagin.

Pel que fa a les rebaixes i altres jornades per incentivar el comerç com el Black Friday (un divendres en què les botigues ofereixen els seus productes molt rebaixats de preu per incentivar el consum), Infante també confia que es podrà fer. De fet, el Black Friday depèn de cada botiga, no és un esdeveniment que organitzin com a associació, sinó que cada botiga decideix si s'hi adhereix o no.

El que sí que organitzen des de l'associació és la Fira de Sant Andreu, que coincideix amb aquesta jornada i en què «alguns botiguers aprofiten l'avinentesa per fer preus de fira».

Amb tot, Infante assegura que estaran sempre pendents de la situació a la ciutat i que no es pot assegurar res fins que «no ens trobem en la situació de cada moment».