La UVic-UCC ha inaugurat aquest migdia de dijous el curs 2020-2021 amb una acte entre presencial -hi ha assistit l'alcalde de Manresa, Marc Aloy- i virtual que ha inclòs la concessió de la medalla institucional de la universitat a l'exalcalde de Manresa, Valentí Junyent, i expresident de la FUB. També l'ha rebut l'exdiputat al Parlament Enric Castellnou, que en el seu discurs ha recordat el desaparegut exalcalde de Manresa Juli Sanclimens.

En el seu torn, després d'agrair la concessió, Junyent ha expressat la seva satisfacció per rebre-la podent veure l'evolució que ha tingut la universitat sis anys després del contracte de federació entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages, el 30 de gener de 2014, mitjançant un acte de signatura que va tenir lloc al Parlament de Catalunya presidit pel conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya d'aleshores, Andreu Mas-Colell.

Ha recordat la importància de tenir un equip al costat per fer la feina. "Avui, aquí, n'hi ha molts dels que han fet possible que s'hagi assolit amb èxit". En la mateixa línia, ha esmentat que al costat de la voluntat política de l'aleshores alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, i d'ell com a alcalde de Manresa, en l'assoliment de la federació va ser imprescindible l'acompanyament tècnic dels respectius directors generals de la Federació Universitària Balmes i de la Fundació Universitària del Bages, Joan Turró i Valentí Martínez, respectivament, i de l'aleshores rector, Jordi Montaña.

Dins del camí realitzat fins ara, ha destacat la consecució, el maig del 2017, de la facultat de Medicina. No tot han estat flors i violes, però. També s'ha referit a aquells que van "qüestionar i fins i tot estaven en contra de la federació". Ha volgut tenir "un record per a tots ells" perquè, ha dit, els van empènyer a ser més convincents, rigorosos i curosos a l'hora d'aconseguir que el projecte fos "més excel·lent".

Insistint en la idea del treball en equip, Junyent ha posat de relleu que durant els seus nou anys com a alcalde i com a president del patronat de la FUB "he parlat de compartir i no de competir, que ha estat sempre el fil conductor de la meva trajectòria política i professional". Una manera de fer que, al seu entendre, té un bon exemple en la UVic-UCC, que ha definit com "un projecte jove, ben viu i preparat per afrontar nous objectiu i nous reptes". S'ha posat a la disposició dels seus responsable per ajudar-los a aconseguir-los.

Abans d'acabar, ha tingut un record per a "aquells que tindrien el dret a ser aquí o a la sala adjunta: els exiliats i empresonats"; per a la seva esposa Rosa i per a la resta de la seva família.

Ho ha acabat amb un "salut i gràcies i visca la UVic-UCC".

Seguidament, s'ha lliurat la insígnia de la universitat als nou professionals que el curs passat es van jubilar, entre les quals hi ha la manresana Imma Ubiergo, que va ser una de les quatre persones que el 1990 van posar en marxa l'escola d'infermeria de la FUB. Ubiergo va formar part de l'equip docent de la FUB des de la seva creació, i va ser la responsable de Ciències de la Salut fins al 2013 i adjunta a direcció fins que es va retirar.

Inauguració del curs

A causa de les limitacions actuals en els aforaments, només 52 persones han pogut assistir a l'acte d'inuguracióa l'Aula Magna del campous vigatà de forma presencial, mentre que la resta, unes 200 persones, l'han seguit per streaming a través del canal de Youtube de la Universitat. L'acte l'ha presidit el rector de la Universitat, Josep Eladi Baños, juntament amb la presidenta del patronat de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Josep Ribas i la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata.

El curs de la prudència, l'ambició i la fortuna

En el seu parlament inaugural, el rector ha volgut definir el curs que ara comença com el de "la prudència, l'ambició i la fortuna". Pel que fa a la prudència, ha dit que "és necessària per mantenir l'equilibri pressupostari", que passa per assolir la renovació del contracte programa amb la Generalitat que, ha dit, s'espera aconseguir en els propers mesos i que "haurà d'executar el govern que surti de les properes eleccions".

Pel que fa a l'ambició, l'ha concretat en el treball pel futur, "més enllà de les incerteses contemporànies": "Recuperarem tots els projectes que van alentir-se amb la pandèmia i els deixarem a punt per quan la situació ens permeti aplicar-los", ha dit, esmentant la preparació de nous graus amb la mirada posada al curs 2022-2023; la vinculació de determinats graus amb els cicles formatius de grau superior del Campus Professional; la creació d'un programa de beques per a joves de sectors socials desfavorits; el reconeixement del Centre Tecnològic BETA com un centre CERCA, la creació d'un Institut de Recerca Sanitària de la Catalunya Central o el desplegament d'una nova càtedra del Món Rural.

Finalment, pel que fa a la fortuna, el rector ha recordat que "la sort afavoreix als que més treballen" i ha dit que "de forma repetida, al llarg de la pandèmica he pogut veure com aquesta institució està preparada i treballa". Pel rector, a més la UVic-UCC compta amb el valor de cohesió institucional: "la capacitat per treballar plegats en la mateixa direcció, elaborant sinergies i compartint objectius". El seu parlament l'ha acabat mostrant-se convençut que la Universitat superarà amb èxit aquest curs atípic: "La persistència és una de les millors virtuts de la nostra institució".

Compromís amb el finançament

El secretari general de Consell Interuniversitari de Catalunya, Josep Ribas, ha esbossat els grans reptes del sistema universitari català, entre els quals ha destacat el del finançament. En referència al cas de la UVic-UCC, ha assegurat que el contracte programa s'ha d'assolir aquest curs 2020-2021 i ha explicat que l'acord obtingut "anirà en la línia de la millora del finançament de tot el sistema universitari". Ribas ha recordat que les converses per arribar a un acord satisfactori per les dues parts ja estan en marxa i ha assegurat que "aquesta és una de les nostres prioritats" i "cal assolir-la el més aviat millor".

Pel que fa a la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha fet un reconeixement al conjunt de la comunitat universitària "per l'esforç que tothom ha fet per superar les dificultats amb què ens vam trobar en la recta final del curs passat i també en l'inici d'aquest que comença". La presidenta ha fixat alguns dels reptes que la UVic-UCC s'ha de fixar per al futur en diferents àmbits: en l'acadèmic, "consolidar el nostre model, que és únic i d'èxit"; en l'econòmic, "aconseguir la millor proposta possible per a la nostra Universitat; i en la recerca, seguir creixent com s'ha fet els darrers anys.

L'acte d'inauguració ha començat amb el visionat de la memòria audiovisual del curs 2019-2020, que ha presentant Anna Sabata. I ha seguit amb un dels elements centrals del programa: la lliçó inaugural del curs, que aquest any ha anat a càrrec del director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física i professor de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes, Javier Peña. La lliçó, que portava el nom Esport d'alt rendiment: L'evidència que no tot és guanyar o perdre, ha fet una anàlisi de la història, els beneficis i els límits de l'esport d'alta competició i del paper que en el seu desenvolupament juga la ciència. Peña ha reivindicat, en la recta final de la seva intervenció, que centres de salut, hospitals i clubs esportius de menor nivell competitiu comptin amb metges, fisioterapeutes, educadors fisicoesportius i psicòlegs que assessorin i ajudin els esportistes amateurs. "Ja és hora que els professionals de l'exercici físic siguin reconeguts com a professionals de la salut, i puguin fer aportacions en tots els camps en què la pràctica de l'exercici és rellevant", ha conclòs.

Medalles institucionals per Enric Castellnou i Valentí Junyent

La Fundació Universitària Balmes ha concedit, en aquest inici de curs, dues medalles institucionals, la màxima distinció que atorga la institució a persones i entitats que hagin contribuït en el seu creixement. Una d'aquestes medalles ha estat per a l'ex diputat Enric Castellnou, a qui principalment s'ha reconegut la gestió destacada com a ponent de la Llei de reconeixement de la Universitat de Vic. Castellnou ha recordat els tres fonaments de la seva argumentació, ja a finals de la dècada de 1980, per defensar la presència d'una universitat a Vic: "recuperar la universitat que un rei Borbó va tancar al segle XVIII; fer que els estudis de Vic serveixin al progrés econòmic, cultural i social de la ciutat i la comarca; i contribuir a la descentralització de al universitat i a l'equilibri territorial de Catalunya".

L'altre medalla l'ha rebut Valentí Junyent, ex alcalde de Manresa i ex president del patronat de la Fundació Universitària del Bages, que va ser un dels principals actors en el procés de creació de la UVic-UCC, amb campus a Manresa. Junyent ha recordat que en el moment de formalitzar la federació "tots teníem molts neguits perquè volíem que sortís el millor possible", però "també hi havia persones que qüestionaven l'acord o hi estaven en contra, i que ens van fer ser encara més rigorosos, més ferms en les nostres conviccions i més exigents amb nosaltres mateixos durant el procés, aconseguint d'aquesta manera que el projecte fos encara més excel·lent". "Durant tot aquest temps hem donat mostra que compartir per sobre de competir porta a grans resultats", ha conclòs.

Record a les persones traspassades i insígnies a 8 persones jubilades

L'acte d'inauguració ha dedicat un moment al record del director d'Eumo DC i del servei UMedia, Jordi Cano, que va morir en la primera onada de la pandèmia de la covid-19 l'abril passat. Anton Granero, company professional i amic de Cano, i Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes, li han dedicat unes paraules. A continuació, el rector ha lliurat un record institucional a familairs de les cinc persones que van traspassar el curs passat en ple exercici de les seves funcions a la institució.

En el transcurs de l'acte també s'ha fet entrega de les insígnies de la Universitat a les vuit persones que es van jubilar el curs passat, en reconeixement a la tasca desenvolupada a la institució. L'acte ha acabat amb l'entonació del Gaudeamus Igitur per part de tots els assistents.