L'Ajuntament, a través de la regidoria de Feminismes i LGTBI, ha posat en marxa una campanya de sensibilització per promoure que el llenguatge sigui més inclusiu i lliure d'estereotips sexistes.

Per una banda, s'ha editat una guia pràctica que facilita a la ciutadania les diferents formes gramaticals no sexistes (es pot consultar a la web de l'Ajuntament), i s'han editat anuncis publicitaris on les protagonistes són dones i nenes de Manresa que ja es poden veure en diferents mupis de la ciutat i que també es difondran per mitjans de comunicació i xarxes socials. La campanya té com a lema «Per un llenguatge no sexista, les coses pel seu nom», i proposa frases que incorporen un llenguatge inclusiu no discriminatori envers les dones. Per exemple, que dir «veïnat» és més inclusiu que dir «els veïns», o que dir «l'equip docent» no exclou les dones, com si es diu «els professors».

Formacions gratuïtes

D'altra banda, s'han preparat dues formacions gratuïtes, una dirigida als i les professionals municipals i l'altra a la població en general, per entendre, conèixer i aprendre com fer un ús no sexista del llenguatge. La formació destinada a la ciutadania es portarà a terme en format en línia. Les persones interessades s'hi han d'inscriure a través del correu siad@ajmanresa.cat o del telèfon 93 875 23 10. Es realitzarà al llarg de tres dimecres consecutius (25 de novembre, 2 i 9 de desembre), de 2/4 de 7 de la tarda a 8 del vespre, a través d'una plataforma virtual.

Per part seva, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones Montserrat Roig de l'Ajuntament ha posat en marxa el concurs Gravant contra la violència masclista, que recopilarà vídeos a la xarxa social TikTok que conscienciïn sobre la igualtat de gènere, les relacions afectives sanes i el rebuig i la prevenció de la violència de gènere.

Un vídeo a TikTok

Per participar-hi, cal pujar un vídeo a TikTok amb l'etiqueta #gravantcontralaviolènciamasclista i omplir el formulari d'inscripció que hi ha a la web de l'Ajuntament. El termini finalitzarà el 16 de novembre. Per participar en el certamen caldrà que la persona participant visqui, estudiï, treballi o hagi nascut a Manresa. El concurs té un primer premi dotat amb un iPad. Els treballs guanyadors se sabran el 25 de novembre, dia contra la violència masclista.