La Catalunya central compta amb 314 projectes de recerca en actiu que, conjuntament amb els acords de transferència de tecnologia, aporten 13,6 milions d´euros al territori.

És una de les conclusions de l´Observatori de la Recerca de la Catalunya Central que es farà públic avui en un acte en línia que comptarà amb la presència de la investigadora de la Universitat Politècnica, Clara Prats.

Prats és doctora en Física i experta en matemàtica computacional. És una de les ànimes del grup BIOCOM-SC de la UPC que aporta dades sobre la pandèmia de la covid. A l´acte parlarà, precisament, de la ciència en època de pandèmia i de la importància de les activitats científiques i tecnològiques per a la societat.

Segons l´informe de l´Observatori de Recerca, a la Catalunya central hi ha 713 investigadors. El territori ha registrat 129 sol·licituds de patents internacionals entre 2015 i 2019, i manté 639 contractes de transferència de tecnologia en actiu, a més d´un total de 73 assajos clínics en marxa.

L´Observatori es configura com un informe singular pel seu caràcter transversal, centrat en aspectes claus per a una ciutadania vinculada a la societat del coneixement i compta amb la participació dels centres universitaris, centres de recerca i tecnològics i els centres sanitaris del territori. També inclou un mapa amb 101 empreses innovadores.

Aquests indicadors, més els altres que es recullen a l´informe del 2019, han de permetre crear un marc de referència per a les futures polítiques en matèria d´universitats, recerca i innovació, que contribueixin a què el percentatge d´activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als dels països capdavanters.

L´Observatori va néixer l´any 2012 a l´empara de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (UPC) amb l´objectiu de donar a conèixer la recerca que es du a terme a la Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès).

La presentació del darrer informe de l´Observatori es farà avui a les 3 de la tarda i es podrà seguir en directe al canal YouTube de la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa. També hi participaran el director de la Politècnica de Catalunya a Manresa, Pere Palà, i la regidora d´Ocupació, Empresa i Coneixement de l´Ajuntament, Cristina Cruz.