La Institució Benèfica Amics dels Avis (Ibada), de Navarcles, i Sant Andreu Salut, de Manresa, van anunciar ahir la fusió de les seves respectives fundacions. L’operació es farà efectiva a final del mes vinent. A nivell jurídic, la fusió s’articularà a partir de l’escissió que ha realitzat Ibada de l’àrea d’atenció a les persones grans i que assumirà íntegrament Sant Andreu Salut. L’activitat social, cultural i educativa d’Ibada no s’inclou en l’operació i continuarà a les seves mans com ara.

És la segona fusió en dos anys de Sant Andreu Salut amb una altra institució. El juny de l’any passat va culminar la unió de la seva fundació amb la de la Residència Mont Blanc de Manresa, que ja s’havia concretat el febrer anterior. En el cas d’Ibada, el procés de fusió es va iniciar la tardor passada amb la signatura d’un conveni de col·laboració. Aleshores, els responsables d’ambdues fundacions ja van anunciar que es tractava d’un procés de col·laboració en el qual no hi havia cap més límit que el que les dues parts, de comú acord, decidissin posar-se.

Més de 540 professionals

Juntes sumen més de 540 professionals i de 766 places de residència i centre de dia, i habitatges amb serveis, en el cas d’Ibada, que té Servei d’Ajuda a Domicili.

Les dues fundacions aposten per avançar conjuntament en la defensa d’un model no lucratiu, arrelat al territori i compromès amb la cultura i la societat locals, i les persones. Aquesta és, resumidament, la finalitat de la fusió: aconseguir unes entitats més grans, més compromeses i amb capacitat per fer millor les coses.

Ahir van conèixer la notícia les plantilles de les dues entitats, juntament amb la garantia que no es produirà cap ajustament ni hi haurà cap canvi en els respectius projectes de futur.

Els dos patronats han acordat una fusió que es formalitzarà abans del 30 de juny d’aquest any i que mantindrà les denominacions dels centres d’ambdues entitats. Quatre membres del patronat d’Ibada s’integraran en el patronat de Sant Andreu Salut, que s’ampliarà fins als 15 membres.

La inflexió de la covid

Van subratllar que «l’acord arriba després d’un moment de complexitat per a totes dues fundacions, i per tot el sector d’atenció a les persones grans, a causa de la covid-19, en què centres i professionals han estat posats a prova en un entorn de màxima pressió. Aquest escenari ha fet encara més evident la necessitat d’unir esforços, talent i treball entre les institucions del territori».

Actualment, Sant Andreu Salut ofereix una gran diversitat de serveis assistencials, té una plantilla de més de 420 professionals i gestiona més de 500 places, 306 de les quals dins l’àmbit de les residències i els centres de dia. Té un pressupost anual de 17,1 milions d’euros i l’any passat va atendre més de 5.700 persones.

Per la seva banda, Ibada té, pel que fa a les àrees que s’integren a Sant Andreu Salut, un equip de més de 120 professionals, i gestiona 266 places de residència, centre de dia i habitatges amb serveis, i disposa del Servei d’Ajuda a Domicili. Té un pressupost de 4,5 milions d’euros. L’any passat va atendre 465 persones, 249 de les quals a les residències i centres de dia de Navarcles i de Castellgalí.

Pisos a la plaça Major

Tal com va avançar aquest diari (vegeu edició del 3 de gener del 2020), Ibada té en projecte fer pisos per a persones grans a l’antiga Fonda de Sant Antoni, actualment en procés de rehabilitació, a la plaça Major de Manresa.

La suma dels recursos d’ambdues entitats permetrà disposar d’una entitat gran, amb diversitat de recursos i amb una important presència a la comarca del Bages, han remarcat.