Des d'aquesta tarda l'ascensor públic que connecta el Passeig de Pere III (a l'alçada de la plaça Espanya) i el carrer de Circumval·lació ja fa viatges amunt i avall per salvar el desnivell de sis metres que hi ha entre els dos punts. El primer trajecte l'han fet l'alcalde Marc Aloy; l'exalcalde, i actual regidor, Valentí Junyent; Fina Huguet, responsable del Casal de Gent Gran, i Aleix Cabré, un veí de la Pujada del Castell que estudia a l'institut Lluís de Peguera i que, tot i que és a punt d'acabar la seva etapa en aquest centre, hi podrà fer els darrers viatges estalviant-se la volta que havia de realitzar fins ara. L'Aleix va amb cadira de rodes.

El quart ascensor públic que es posa en marxa a Manresa, tal com ha destacat Aloy, després del de la Reforma, el de la plaça Major-Santa Llúcia i el del Remei de Dalt-Remei de Baix, quedarà tancat en horari de 12 de la nit a 6 de la matinada i és fruit de l'aposta del consistori "per fer la ciutat més accessible".

Josefina Pla, una de les impulsores Mireia Arso

Ha reconegut que es tracta d'una actuació "llargament reivindicada" pel Casal de Gent Gran, que té la seu al carrer de Circumval·lació. L'entitat va fer la proposta al pressupost participatiu del 2017. Una proposta que també va fer la veïna Josefina Pla aquell mateix any perquè, ha explicat, anava a treballar a la Politècnica i cada dia al matí veia una mare empenyent la cadira de rodes del seu fill pel carrer de la Sèquia i la feia patir pensar en la volta que havien de fer. "Ho trobava cruel i tot". Aquell fill i aquella mare segurament eren l'Aleix Cabré i Mariana Romero, presents a la inauguració.

Aloy ha recordat que inicialment el projecte s'havia de fer al solar del costat de l'edifici dels Sindicats però "ens vam reunir amb la Josefina i el Casal" i van acordar trobar una ubicació millor perquè la prevista "era poc visible, la vorera és molt estreta i, a sota, l'espai era poc generós". I es va decidir traslladar-lo a on s'ha fet i ampliar el pressupost inicial de 50.000 euros fins als 155.147,37 que ha acabat costant. Ha disculpat el retard (les obres van començar el juny passat i havien d'acabar l'octubre), que ha explicat pels efectes de la covid atès que l'empresa subministradora va quedar sense estocs i no va poder fer front a la demanda perquè va reduir la plantilla. Ha agraït la feina del Grup Mas i de l'equip tècnic municipal, responsable del projecte, que també ha tingut representació en la posada de llarg.

Per part del Casal, Fina Huguet -acompanyada per Josep Maria Sarri, president; i Francesc Vergés, vicepresident, entre d'altres- ha agraït l'obra que l'entitat i el temple evangèlic fa temps que reclamaven, ha fet memòria, per donar servei a la gent gran i a la que va amb cotxet i amb cadira de rodes. L'Aleix també ha tingut paraules d'agraïment.

A banda de l'ascensor, situat a tocar de la parada d’autobús de la plaça Espanya, l'actuació ha inclòs l’eixamplament de les voreres a la sortida i arribada. També la redefinició dels passos de vianants amb l’objectiu de fer més directe l’itinerari a peu entre la plaça d’Espanya, l’estació de busos i el parc de Puigterrà.

El volum de l'elevador s’ha construït amb estructura metàl·lica i s’ha recobert amb malla metàl·lica amb la idea que a la llarga quedi coberta per plantes enfiladisses. La cabina té les portes de vidre per garantir-ne la visibilitat i la seguretat.

Quedarà pendent una segona fase d'obres encara sense data per eliminar les escales que hi ha a prop de la nova instal·lació i fer-ne unes de noves amb rampes relligades amb la nova estructura.

Participants en la presentació Mireia Arso