L’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, i l’alcaldessa d’Azpeitia, Nagore Alkorta Elorza, han signat aquest dilluns al matí un conveni de col·laboració per a la promoció del Camí Ignasià i el patrimoni històric i cultural vinculat a la figura d’Ignasi de Loiola. L’acte s’ha celebrat a la localitat guipuscoana.

La signatura s’ha fet en el marc de la visita de dos dies de l’Ajuntament de Manresa a Azpeitia, municipi on hi ha el Santuari de Loiola i on va néixer Sant Ignasi. L’alcalde ha viatjat acompanyat del regidor de Turisme i Promoció de Ciutat, Joan Calmet Piqué; i el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda Lari.

Marc Aloy s’ha mostrat «content de signar aquest conveni entre Manresa i Azpeitia i d’estrènyer més els llaços entre els dos municipis que fan de capçalera del Camí Ignasià». Per a l’alcalde, l’acord permet establir un seguir d’intercanvis de tota mena, per potenciar l’itinerari cultural, històric i turístic.

Nagore Alkorta, per la seva part, ha posat en valor el treball conjunt que es realitza amb Manresa i ha afegit que la signatura del conveni permet «formalitzar aquesta col·laboració i plantejar estratègies conjuntes i idees compartides» a l’entorn del Camí Ignasià.

En el conveni, tots dos municipis es comprometen a constituir un grup de treball conjunt que permeti aprofundir en la col·laboració que s’ha mantingut els darrers anys; sumar esforços per a la promoció del Camí Ignasià, conjuntament amb la resta d’administracions implicades i altres municipis que l’integren; promoure activitats relacionades amb el patrimoni ignasià a les dues ciutats capçaleres del Camí; estudiar fórmules d’agermanament entre Azpeitia i Manresa; i establir acords per impulsar una millor explotació dels recursos turístics respectius.

La signatura del conveni suposa una consolidació de les actuacions conjuntes impulsades des del 2014 pels dos municipis que uneixen el Camí Ignasià, i en el marc del projecte Manresa 2022, una aposta estratègica, transversal i participativa, amb l'objectiu de celebrar els 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

Un cop finalitzat l’acte de signatura del conveni, la delegació manresana ha visitat les instal·lacions municipals, culturals i turístiques de la localitat d’Azpeitia.

Jornada de reunions

A continuació la representació manresana s’ha desplaçat al Palacio Intsausti (Azkoitia), on ha mantingut una reunió de treball amb representants de la Comarca de Urola (Iraurgi Berritzen), Basquetour-Agència Basca de Turisme (Govern Basc), la Diputació Foral de Guipúscoa i la Companyia de Jesus. La reunió de treball ha estat presidida pel president de Iraurgi Berritzen, Javier Zubizarreta, i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa d’Azpeitia Nagore Alkorta, el director de Turismo de la Diputación Foral, Iker Goiri, i el director de Basquetour Daniel Solana i el superior de Loiola, Ignacio Echarte.

En la trobada, l’alcalde de Manresa ha explicat l’estat actual del projecte Manresa 2022 i ha subratllat el treball conjunt per reforçar la promoció i dinamització del Camí Ignasià.

En la reunió s’ha posat en comú l’actual oferta i estructuració conjunta dels productes a l’entorn del Camí Ignasià com l’oferta oferta cultural, oferta gastronòmica, oferta de senderisme, oferta de cicloturisme, oferta de benestar/espiritual. També el treball de comunicació, difusió i comercialització en marxa; les relacions institucionals; i la celebració de Manresa 2022.

A la tarda, la delegació manresana ha visitat Loiola i era previst que es reunís amb el superior del santuari, Ignacio Echarte, i el secretari de la Comissió Ignatius500, Iñaki Abaunz.

Aquest dimarts la delegació de l’Ajuntament de Manresa té programada una trobada amb el senador basc i exalcalde de Donosti, Xabier Albistur Marín, i una reunió a la seu de l’Orfeón Donostiarra, institució que serà convidada a actuar a Manresa l’any que ve. La visita oficial finalitzarà amb una reunió a la Diputació Foral de Guipúscoa.