Entre els 36 projectes de recerca sobre la covid que finançarà La Marató de Televisió de Catalunya n’hi ha un en el qual participarà el cap de la Unitat de Cures Intensives d’Althaia, Rafael Fernández. Es tracta d’una recerca en què hi prendran part dos metges més. Un del Parc Taulí de Sabadell i un altre de la Fundació per a la Investigació i Innovació Biosanitària del Principat d’Astúries.

Tots ells estudiaran l’impacte i les seqüeles derivades de l’impuls respiratori elevat en els malalts crònics de covid que requereixen ventilació mecànica: caracterització i genòmica mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial.

La Marató de TV3 del 2020, dedicat a la covid, va recaptar gairebé 19 milions d’euros. Es van presentar 229 projectes, dels quals avaluadors internacionals n’han escollit 36, que són els que rebran finançament.

Entre aquests també hi ha un projecte en el qual hi ha la metgessa de la Fundació d’Estudis Superios en Ciències de la Salut de la UVic-UCC, que gestiona els estudis de Medicina de Vic i Manresa, Irene Román.