L'UCI de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa ha passat de tenir 11 pacients, dimarts, a 15, aquest dimecres. La major part d'ells a causa de la covid. La unitat de crítics del centre sanitari disposa de 16 places ampliables a 20. Catalunya ha superat aquesta setmana la xifra de 500 persones ingressades a les UCI dels hospitals catalans.

El servei de crítics a la Fundació Althaia disposa de dues unitats. Una dedicada als pacients amb covid i una altra per a afectats d’altres malalties. Aquesta última s’ha condicionat en una de les plantes del centre, fora de l’UCI convencional.

Segons Althaia, l’increment de casos que hi ha hagut a nivell epidemiològic al territori està impactant des de fa dies tant a nivell d’hospitalització a planta com a l’UCI. La mitjana d’ingressos ha passat de 3 a 7 cada dia.

Impacte a l’hospital

Recorda que la situació a les unitats de crítics pot comportar que es traslladin pacients en altres centres del sistema públic.

A Manresa aquesta situació es va donar a final de l’abril passat, quan a causa de la sobresaturació del servei, ocupat al 100%, es van desviar pacients cap a centres del Vallès. Hi va haver un moment en què hi havia 21 persones ingressades a la unitat de crítics, 16 de les quals amb covid.

L’UCI d’Althaia és la unitat de referència dels hospitals de Berga i la Cerdanya. I al mateix temps Sant Joan de Déu té com a referència el Parc Taulí de Sabadell i la Vall d’Hebron de Barcelona. Així mateix, forma xarxa amb el Consorci de Terrassa, la Mútua de Terrassa i l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

La Fundació Althaia afirma que l’augment de pacients que ingressen a l’hospital ha arribat, a més a més, en un moment en què cal garantir el descans del col·lectiu sanitari, «que porta fent un esforç mantingut des de l’inici de la pandèmia», fa un any i mig.

Activitat habitual

Tot i l’increment de casos, Althaia manté l’activitat habitual, «ja que s’intenta fer la programació a curt termini ajustant els recursos i la tipologia d’activitat», afirmen fonts de la fundació.

Tot i això, alerta que si continua l’increment de casos i el volum de pacients que necessiten ingressar a l’hospital, ja sigui a planta o bé a l’UCI, «podria ser necessari anu·lar activitat. En qualsevol cas es garantirà sempre aquella que sigui urgent, emergent o que no es pugui ajornar». Per tot això remarca que «és molt important que la ciutadania segueixi estant alerta» i mantingui les mesures de protecció. També que compleixi els confinaments en el cas dels contactes estrets i que es vacuni. «Un augment de casos pot tenir conseqüències en la capacitat de resposta del sistema sanitari».