Deu professors de l’escola Renaixença de Manresa van ser depurats després del triomf de la dictadura franquista. Els docents impartien classe a les aules del centre, inaugurat el setembre del 1934, i tots ells van rebre represàlies per haver pres part d’un projecte educatiu innovador impulsat per la Generalitat republicana. A sis se’ls va separar del servei o, directament, els van inhabilitar, i quatre van ser traslladats a altres províncies catalanes o fora de Catalunya per desenvolupar la seva tasca docent, que a partir de llavors havia de ser sota el dictat del franquisme.

Mestres del Grup Escolar Renaixença l’any 1936 | ARXIU COMARCAL DEL BAGES

Una exposició en el mateix centre educatiu on aquests professors havien treballat mostra la posada en marxa d’un nou sistema pedagògic innovador i laic durant la Segona República, i com el franquisme, pocs anys després, posa fi a les aspiracions d’aquests docents en matèria educativa, i fins i tot els castiga. La mostra, titulada República i escola a Manresa (1931-1939), no només se centra en l’escola Renaixença, sinó que també fa pinzellades, a través de plafons amb fotografies de l’època, de què va significar per a la capital del Bages la posada en marxa del nou sistema educatiu.

La mostra ha estat produïda per l’Associació Memòria i Història de Manresa, amb textos de Joaquim Aloy i Pere Gasol, i el disseny de l’estudi Porta Disseny. L’exposició, que es pot visitar des del cap de setmana passat, encara es pot veure avui i el proper cap de setmana de 6 a 8 del vespre.

Carme Botifoll, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, explica que «la mostra destaca els valors que els professors i el nou model educatiu volien aplicar a la ciutat i com això, finalment, es va veure frustrat». L’exposició dona context al visitant perquè copsi l’esforç de l’Ajuntament en matèria educativa amb la voluntat de millorar la qualitat de l’ensenyament i garantir l’escolarització de tots els infants, i és que dels 4.500 nens menors de 14 anys, 1.400 no anaven a l’escola. El consistori va gastar 900.000 pessetes de l’època en accions adreçades a educació, una tercera part de l’import total dedicat a obres de nova execució.

La mostra també es fixa en dues experiències singulars, les de l’escola Mestre Albagés i l’escola de l’Ateneu Cultura Popular Manresà. A la mateixa sala es pot veure una altra exposició de Memorial Democràtic que se centra en com es va viure la proclamació de la República arreu de Catalunya.