A la Muralla de Sant Francesc i a la plaça dels Drets, al bell mig del Centre Històric, hi ha dos edificis en dos llocs molt visibles i fins i tot emblemàtics que perilla que quedin buits i abandonats durant anys. Actualment, ja ho estan.

L’edifici de la Muralla, als baixos del qual va funcionar durant uns anys el forn Jorba, ha d’anar a terra però, tot i que els treballs «urgents» de tancament de la vorera i que la senyalització vertical i horitzontal provisional d’un pas zebra per desviar els vianants per l’altra banda es va fer el gener de l’any passat, no s’hi ha fet absolutament res i el tros de vorera continua ocupat per les tanques.

L’edifici de la plaça dels Drets Gemma Camps

«S’estan excedint els terminis»

Demanat per aquesta actuació, l’Ajuntament ha informat que la propietat va demanar llicència per fer l’enderroc, que està atorgada, però que no només no l’ha executat sinó que encara no ha escollit l’empresa constructora per dur-la a terme. Les fonts del consistori posen de relleu que «l’Ajuntament considera que s’estan excedint els terminis i no descarta la presa de mesures». A banda, l’enderroc està pendent d’uns desplaçaments de línies que ha de fer Endesa. Pel que fa a les tanques, informa, hi són per seguretat.

L’edifici en qüestió és el que queda al costat del pàrquing dels Quatre Cantons. Si s’hagués dut a terme quan tocava havia d’elevar a disset els enderrocs realitzats a l’illa Muralla-Barreres des del 2007. Quan es faci, al solar que quedi lliure s’hi edificarà de nou i, alhora, es podrà alinear l’edifici que s’hi construeixi amb els demés perquè ara està més avançat i es menja més vorera de la que tocaria. De moment, però, ja fa un any i nou mesos que es va posar la tanca i la casa, que va ser construïda el 1860, continua allà.

Avisos des del 2012

El cas del bloc número 1 de la plaça dels Drets, a la confluència dels carrers Joc de la Pilota, Sant Andreu i Sobrerroca, és diferent. La primavera passada l’Ajuntament va actuar de manera urgent i subsidiària per estabilitzar-lo, després que la propietat fes cas omís dels avisos i expedients que se li havien fet arribar des de l’any 2012 per instar-la a corregir-ne el deteriorament, i després de comprovar, en la darrera inspecció, que el seu estat no era l’adequat.

En aquests moments, està estabilitzat, l’expedient està tancat, i no hi ha cap petició de la propietat -Essex 2005 Inversiones SL- per rehabilitar-lo ni tampoc per enderrocar-lo. A l’immoble, que es va construir l’any 1820, on hi havia hagut el bar Rio, la peixateria Pepi i un supermercat Llobet, i que ara té els baixos tapiats, hi vivien deu okupes i un llogater.

L’Ajuntament recorda que el deure de conservació de les finques correspon a la propietat.