La Federació d’Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), a través de la seva comissió de seguretat, que es va reunir dimarts d'aquesta setmana a la seva seu social, ha manifestat estar "molt preocupada i molesta per la impunitat que sembla existir en molts barris de Manresa quant a actes d’incivisme i que afecten la seguretat ciutadana". Fa notar que "la pallissa que va rebre un veí de les Escodines fa tot just uns dies, no deixa de ser una més de les agressions i situacions conflictives que esdevenen massa sovint als carrers de diferents barris de la nostra ciutat".

La federació cita també que "fa escasses setmanes coneixíem un robatori amb força a una persona gran al pàrquing de la Renfe, i en els darrers mesos ha transcendit la crema de contenidors a diferents punts de la ciutat, vidres de cotxes trencats, altres intents de robatori, i el repunt d’alguns fets delictius respecte l’any passat".

La trobada va comptar amb la presència de membres de les associacions de veïns i veïnes d’Escodines, Sagrada Família, Saldes-Plaça Catalunya, Poble Nou, Mión, Condals, Bellavista i amb el president de la federació, Antoni Erro. Va començar a les 5 de la tarda i es va allargar fins a les 8 del vespre. D’entrada, Dani Cortés, membre de l’Associació de Veïns de Bellavista i coordinador de la comissió, va repassar els temes tractats en la tercera i darrera Taula per la seguretat, la convivència i el civisme, celebrada el 4 maig passat, a les 5 de la tarda, de la qual va destacar el següent:

  • Ja es coneix la ubicació on ha d’anar la primera comissaria conjunta i de proximitat (Policia Local/Mossos d’Esquadra) de Catalunya i que ha d'entrar en funcionament abans d’acabar el 2022
  • Pugen els delictes a la ciutat en el període 2020-2021, però encara no arriben als índexs del 2019.
  • Pugen les ocupacions respecte el 2021.
  • S’han incrementat les peticions de serveis.
  • Mossos va explicar que ha doblat el patrullatge de paisà.
  • Que ja hi ha vuit càmeres funcionant i aquest any se n’ haurien d’instal·lar entre vuit i deu més.
  • Que, en breu, funcionarà l’App o botó ‘Emergències’ per als comerços.
  • Un paquet d’ajudes als propietaris de pisos buits per facilitar el lloguer per tal de mirar d’evitar ocupacions (sobretot sabent que un petit percentatge d’aquestes, al voltant d’un 2,3%, acabaran sent conflictives.
  • Ja hi ha més del 50% de les lluminàries de la ciutat que s’han substituït per millorar-ne l’eficiència lumínica i energètica, alhora que s’estan estudiant diversos punts foscos.
  • Hi ha quatre agents més a la plantilla de la Policia Local respecte el 2020, i s’està estudiant una bossa de treball per agilitzar la substitució de jubilacions (en aquest sentit, la federació constata que "estem molt lluny encara de la ràtio ideal per una ciutat de les dimensions de Manresa, actualment 100 agents, quan l’ideal serien 120 o més").
  • S’estudiarà el cas de Mataró, que disposa d’un protocol d’actuació davant les ocupacions d’habitatge.

"Les propostes van generar escepticisme i desconfiança entre els diferents representants dels barris per considerar-les insuficients, poc concretes, majoritàriament projectades al mitjà termini, i en vista a la situació actual de la ciutat clarament ineficaces".

Les preocupacions expressades a la trobada

En el torn d’intervencions dels representants dels barris van sortir diferents idees, com:

  • L’Ajuntament no dona l’abast.
  • L’Ajuntament no fa servir totes les eines de què disposa (en referència als 20.000 euros no executats del pressupost d’habitatge 2021).
  • Cal acabar amb les ocupacions delinqüencials i conflictives. I tot fugint de criminalitzar les ocupacions que responen a una necessitat social, cal garantir el gaudi de la vivenda per part de la resta de veïns i veïnes de Manresa.
  • La comparativa de percentatges de fets delictius 2019-2021 hauria de preocupar (2018-2019 van augmentar molt els índexs).
  • L’arribada de l’estiu amb determinats delictes estacionals preocupa molt (furts, estrebades, robatoris).
  • La societat presenta una major índex de conflictivitat social post pandèmia, i la crisi econòmica i social que arrosseguem des del 2008, més la covid i la guerra d'Ucraïna plantegen un escenari a curt termini gens encoratjador.
  • Les màfies de la droga continuen arrelades al país (també al Bages) i, consegüentment, porten associada un determinat tipus de delinqüència. A Manresa hi ha punts de venda d’ estupefaents perfectament detectats en molts barris i semblen mantenir la activitat sense complexos independentment de l’hora del dia.
  • Cal més presència policial als barris, i a l’estiu (per vacances) acostuma a haver-hi menys efectius policials disponibles. Com s’ho faran?
  • I encara falta la Festa Major de Manresa.

Finalment es va arribar a un parell d’acords:

  • S’acorda que la FAVM, a través de la seva comissió de seguretat, denunciï la preocupació existent als barris pel que es preveu un estiu calent, i no només pel que fa a les temperatures, i per la situació de fràgil equilibri que en qualsevol moment pot desestabilitzar-se i acabar ocasionant una desmesurada sensació d’inseguretat ciutadana com la que vàrem patir l’estiu de l’any passat.
  • S’acorda que la federació, a través de la seva comissió de seguretat, continuï participant en les posteriors taules per la seguretat, el civisme i la convivència que es convoquin, entenent que és la millor manera d’estar assabentats de per on passen els compromisos polítics adquirits, al mateix temps que es poden anar traslladant les diferents situacions de conflicte conegudes per les associacions de veïns als responsables polítics i policials de la ciutat.