Segueix-nos a les xarxes socials:

Casos com el que denuncia CiU de Moià estan castigats amb penes de presó i d'inhabilitació

Si hi hagués denúncia judicial, hauria de ser per falsificació de document

Els fets denunciats per CiU de Moià, sobre la presumpta falsificació per part de l'equip de govern del registre d'entrada d'un document, estan castigats al codi penal amb penes d'entre tres i sis anys de presó i d'entre dos i sis anys d'inhabilitació. És el que preveu el codi per als delictes de falsificació de document públic, el tipus de fet delictiu amb què s'hauria de tipificar aquest fet, en el cas que CiU decidís portar-lo als tribunals.

Tal com va publicar ahir aquest diari, CiU ha denunciat que l'equip de govern d'ERC va modificar el registre d'una instància formalitzada per un ciutadà particular, per poder utilitzar la seva data d'entrada per poder adscriure els seus regidors com a grup, ja que se'ls havia passat el termini per poder presentar la sol·licitud. L'alcalde, Dionís Guiteras, ha negat l'acusació de falsificació i assegura que tot plegat va ser un error administratiu que ja ha estat esmenat.

En cas que CiU portés el cas als tribunals, la denúncia hauria de ser per falsificació de documents públics. Sobre aquest delicte, l'article 390.1 del Codi Penal estableix que "serà castigat amb les penes de presó de 3 a 6 anys, i inhabilitació especial de 2 a 6 anys, l'autoritat o funcionari que cometi falsedat alterant un document en algun dels seus elements o requisits de caràcter essencial", que seria, per tant, el cas denunciat per CiU.

D'altra banda, experts en l'àmbit administratiu municipal consultats per aquest diari reconeixen que la Llei no és clara a l'hora de definir amb exactitud si per formalitzar l'adscripció dels regidors a un grup municipal és obligat o no entrar-ho pel registre. En la resposta que l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va donar dijous a Regió7, afirmava que n'hi havia prou amb fer arribar una carta a l'alcalde, sense necessitat de passar pel registre, però que igualment havien utilitzat aquesta via per fer-ho de manera més formal.

Les fonts consultades per aquest diari reconeixen que l'article que parlar de com s'ha de fer el tràmit (el 24 del Reglament d'Organització i Funcionament de les Entitats Locals) no és taxatiu en aquest senti, perquè no ho especifica. Tanmateix, les mateixes fonts afirmen que en l'àmbit administratiu és gairebé obligat formalitzar qualsevol pas a través del registre municipal, dins dels terminis legals. I que fins i tot en el cas que fos un document adreçat directament a alcaldia o a secretaria, el més normal és que immediatament es fes constar pel registre perquè quedi constància de cada moviment.

Prem per veure més contingut per a tu